Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Κακοκαιρία...

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα, από αύριο τα ξημερώματα μέχρι την Κυριακή το βράδυ θα λάβει χώρα μία σημαντική επιδείνωση του καιρού, όπως είχα επισημάνει άλλωστε ήδη από την Δευτέρα(15-9).
Το δημιουργηθέν χαμηλό στην κεντρική μεσόγειο αν και αρχικώς ανίσχυρο και ανίκανο να συντελέσει σε κακοκαιρία, αναμένεται να τροφοδοτηθεί με υψηλά ποσά υγρασίας σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν κατά κανόνα τέτοια εποχή στο Ιόνιο με αποτέλεσμα τα ποσά ενέργειας της εν λόγω κυκλογέννεσης να αυξηθούν πάνω από την περιοχή μας.
Θα πρέπει όμως να σημειώσω ότι η κακοκαιρία δεν θα επηρεάσει όλες τις περιοχές της χώρας αλλά κυρίως τα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα.

Αναλυτικότερα λοιπόν το Σάββατο(20-9),προβλέπεται να επικρατήσουν νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ήδη όμως από τα ξημερώματα θα εκδηλώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στην δυτική Ελλάδα, σταδιακά όμως οι βροχές και οι καταιγίδες θα επεκταθούν ανατολικότερα με συνέπεια να επηρεάσουν το μεγαλύτερο τμήμα της κεντρικής και νότιας χώρας. Δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να είναι έντονα κατά τόπους και κατά διαστήματα στις προαναφερθείσες περιοχές.
Στην βόρεια Ελλάδα θα κυριαρχήσουν οι νεφώσεις και οι ασθενείς βροχές. Κάπως περισσότερες βροχές αναμένονται όσον αφορά την βόρεια χώρα(εξαιρουμένης της δυτικής Μακεδονίας όπου αναμένονται εκεί αρκετές βροχές) στην ανατολική Μακεδονία και στην Χαλκιδική.
Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα καθώς δεν θα ξεπεράσει τους 19-20 βαθμούς στην βόρεια χώρα και τους 23-25 στην υπόλοιπη χώρα.
Οι άνεμοι ενισχυμένοι καθώς θα φθάσουν ακόμη και τα 8 μποφόρ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο.
Την Κυριακή(21-9) ο καιρός θα παραμείνει βροχερός με κατά τόπους έντονα φαινόμενα τουλάχιστον μέχρι τις πρωινές ώρες. Σταδιακά όσο θα κυλά η ημέρα προβλέπεται σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας. Στα δυτικά και βόρεια τα φαινόμενα θα έχουν ήδη από τις πρωινές ώρες υποχωρήσει. Η θερμοκρασία σε παρεμφερή επίπεδα με το Σάββατο.
Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν σε σχέση με το Σάββατο, από τα βόρεια και μέχρι το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές.

Για την εξέλιξη του καιρού της επόμενης εβδομάδας σε νεώτερο άρθρο.