Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Εύχομαι να χιονίσει.

Στο πλαίσιο του μεταμοντερνισμού(μία μεταγενέστερη διόρθωση όπως ορθώς με επισήμανε κάποιος φίλος: Αυτονόητα θα έλεγα, η έννοια του μεταμοντερνισμού είναι απλά η ολοκλήρωση του νεοφιλελεύθερου μοντερνισμού και όχι κάποιο νέο σύστημα. Προς αποφυγήν θεωρητικών λαθών.) και του μεσαίωνα με τον οποίο διαπνέονται όλα τα δυτικά δημοκρατικά καθεστώτα, είμαστε και θεωρείται βέβαια αναγκαίο, σε θέση να κρίνουμε και να παίρνουμε θέση για την κρίση του συστήματος. Μίας κρίσης (από τις πολλές) του συστήματος, η οποία δεν οφείλεται φυσικά, σε κάποια  κακιά ιδεολογία(αυτό για παράδειγμα, η Γιαγιά μου μαζί με την κυρά Θεοδώρα το διατυμπανίζουν, όπου κάνουν εκτενείς πολιτικές συζητήσεις, ανώτερες βέβαια του επιπέδου των περισσότερων, που ήμαστε πολύ χαμηλά ομολογουμένως.)

Το γράφω με επίγνωση του θέματος καθώς παρουσιάζονται διάφορα βιβλία ξένα και μη, για το «δόγμα του νεοφιλελευθερισμού» και τα οποία προωθούνται ιδιαίτερα από τις ίδιες τις τάξεις όπου ελέγχουν την παραγωγή και επωφελούνται από τον νεοφιλελευθερισμό! Μάλλον, θέλουν να τον αποτάξουν και αυτοί, και όπως λένε κάποιες μυστικές πληροφορίες, θα υιοθετήσουν νέο δόγμα, βαρέθηκαν με αυτό. Το νέο θα βασίζεται στον αντίχριστο και στον σοσιαλισμό. Ο λόγος είναι βασικά απλός.

Ο αντίχριστος συν του σοσιαλισμού, κακοποιήθηκαν ιδιαίτερα από την ανθρωπότητα και θέλουν οι ανώτερες τάξεις(όχι μόνο οικονομικές) να επαναπροσδιορίσουν αυτές τις έννοιες και να μας δώσουν απέραντη χαρά και ίσως ένα νέο παράδεισο. Προσπαθούν βέβαια να βρουν το μέρος του, εφόσον ο επίγειος κακοποιείται από αυτό που ονομάζουμε «Πρόοδος».

Επί της ουσίας, σε μία παρελθούσα εποχή, όπου η βαρβαρότητα ήταν Θεοκρατία και στρατός εναντίον δούλων(απλοϊκά), κάποιοι μέσα από την εξέλιξη, επεξεργασία και την μετάδοση των ιδεών συνέλαβαν την δημοκρατία ως πολίτευμα.

Τώρα έχουμε επιστημονικές ανακαλύψεις τεράστιας έκτασης, όλων των επιστημών και κυρίως της ηλεκτρονικής Φυσικής, της Ιατρικής κ.α. επομένως και τεχνολογία. Μέσα όμως σε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και κοινωνικής οργάνωσης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν θα μπορούσε να ανθίσει η έκρηξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, σε άλλη μορφή κοινωνικής θέσμισης.

«Δεν θα μπορούσε» λένε..

Ίσως; Υπό αυτή την έννοια και οργανώνοντας την σκέψη μου γύρω από τις παρελθούσες εποχές με τις Θεοκρατίες και τα βάρβαρα καθεστώτα, δεν θα μπορούσε να οργανωθεί μία ανθρώπινη κοινωνία σε δημοκρατική βάση… Κι όμως αυτό συνέβη, στον αρχαίο κόσμο και συγκεκριμένα στην Αθήνα! Μία πόλη που τώρα χιονίζεται αξιόλογα στην ευρύτερη περιοχή βέβαια, όπως αναμενόταν απ’ όλα τα προγνωστικά στοιχεία(!!). Είχε βέβαια τις τεράστιες αδυναμίες της η αρχαία δημοκρατία. Για τα δεδομένα της εποχής της, λιγότερες αδυναμίες από τις σημερινές δημοκρατίες! Σε άλλο άρθρο, θα αναφερθώ εκτενέστερα…

Πάμε τώρα στα σημερινά, χιονισμένα τοπία. Πανέμορφα!

Όμως το χιόνι είναι επιθυμητό ή όχι στους ανθρώπους. Στην φύση μία μορφή ατμοσφαιρικής κατακρήμνισης! Ομολογώ, πώς το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου που αφιερώνω στην ανάλυση των προγνωστικών μοντέλων καιρού, είναι για να προβλέψω σωστά μία χιονο-κακοκαιρία. Είναι μαγεία και το ξέρουν, οι ειδικοί αυτό, που έχουν βέβαια πάθος με τον καιρό, όπως εγώ.

Το χιόνι είναι λατρεία για μένα. Όχι για άλλους. Και αδιάφορο σε πολλούς.
Κυκλοφορεί όπως ήδη θα έχετε δει, αν διαβάζετε τις γραμμές αυτές, αν δεν την είδατε ενώ φτάσατε ως αυτή την παράγραφο, είσθε κοντόφθαλμοι με παραισθήσεις, μία εικόνα ενδιαφέρουσα. Υπέπεσε εις την λίγην αντίληψην μου, στο facebook που αλλού(;) στην οποία τα likes κάνουν θραύση ή οι κοινοποιήσεις(δεν γνωρίζω την αρχική προέλευση της).

Σκέψου πριν ευχηθείς να χιονίσει ότι πεθαίνει κάποιος στο δρόμο επειδή είναι άστεγος. Εκτός από το ότι γενικά είναι ρηχό επιχείρημα είναι και ανορθολογικό κάργα! Στο δρόμο καθημερινά διαπιστώνονται συστημικοί θάνατοι(μιλάω συγκεκριμένα και όχι γενικά για τον θάνατο που είναι σίγουρος), και φυσικά όχι μόνο όταν χιονίζει. Φυσικοί θάνατοι που προκαλούνται έμμεσα ή άμεσα από την υπάρχουσα κατάσταση, όπως και οικονομικοί, ελευθερίας, ανθρώπινων δικαιωμάτων υπό την ευρεία έννοια.

Μία παγωνιά εκτεταμένη είναι ανεπιθύμητη απ’ όλους. Η παγωνιά δεν σχετίζεται όμως πάντα με το χιόνι. Ούτε έχει να κάνει με την ευχή! Δηλαδή, όποιος εύχεται να χιονίσει, δεν σημαίνει πως εύχεται να πεθάνει ένας άστεγος ή ότι πρέπει να σκεφτεί τον άστεγο οπωσδήποτε, αν θέλει να λέγεται «άνθρωπος». Η ουσία είναι να παλέψεις ώστε ανατρέψεις το σύστημα που οδηγεί σε αυτά τα φαινόμενα, που αποδεικνύουν το έκτρωμα των σημερινών κοινωνιών και αντίστοιχα τον τρόπο οργάνωσης των, σε πολιτική και οικονομική βάση.
Ή να αναρωτιόμαστε που είναι το κράτος; Κανένα κράτος δεν μπορεί να εκφράσει την (γενική) πολιτική μας βούληση! Άρα, το φιλελεύθερο κράτος, για μένα είναι μία μορφή προοδευτικής ολιγαρχίας. Όσοι προσπαθούν λοιπόν να φέρουν στην συνείδηση του κόσμου ότι υπάρχουν άστεγοι(δεδομένο στις σημερινές κοινωνίες ανά τον κόσμο), και απαιτούν από το κράτος(!) να φροντίσει για τους ταλαιπωρημένους δηλαδή από τον ίδιο τον εχθρό μίας κοινωνίας, τότε πετούν απλά στα σύννεφα ή είναι αφελείς.

Έτσι λοιπόν, μπορεί εκ πρώτης όψεως η εικόνα να είναι σωστή, όμως όχι σε μία πιο προσεκτική «ματιά».

Θεός. Ένα επιχείρημα κατά του, είναι ότι επειδή θα ήθελα να υπάρχει τόσο πολύ ένας Θεός που θα αναστήσει τους χαμένους μου ανθρώπους και θα μου χαρίσει και αιώνια ζωή, και επειδή όλο αυτό φαίνεται τόσο απίστευτο για να είναι αλήθεια, είναι και ένας λόγος να θεωρώ πως η επιθυμία μου, είναι μία επιθυμία. Δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα. Αντίθετα, η πραγματικότητα την καθορίζει.  Και σκορπίζει και τον Θεό εν τέλει.

Έτσι, ο καιρός, καθώς βλέπω τώρα τα προγνωστικά στοιχεία έχει να δώσει και άλλα χιόνια αυτή την φορά στην κεντρική και την βόρεια Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των προσομοιωτών της ατμόσφαιρας, ανεξάρτητα των «ευχών» μας.
Εξάλλου, η ίδια η ευχή για να χιονίσει, είναι από μόνη της μυθική, γλυκιά, και σε αρκετούς συνδέεται με μία παιδική ανάμνηση ή από την ρομαντική λογοτεχνία.


Μπορεί η εικόνα να μην είναι κατά των ευχών, όμως επιφανειακά αυτό δείχνει να είναι. Διότι ο κόσμος γνωρίζει ότι υπάρχουν χιλιάδες άστεγοι.

Ένας χειμώνας, θα φέρει παγωνιές και πιθανώς χιόνια. Θα φύγει, και η άνοιξη θα φέρει και ζέστες, και ήπιες μέρες. Δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα συμβεί στην ζωή μας, αφού επιλέγουμε την «υποταγή». Έτσι οι ευχές για χιόνι, είναι δευτερεύουσας σημασίας. Το ίδιο και η ευχή για καλύτερο κόσμο. Παραμένει ευχή.

Σκληρή πραγματικότητα! Η ζωή. Όμως το ίδιο  το σύστημα που μας κυβερνά, καθορίζει αν θα είναι λιγότερο οδυνηρή ή και ακόμα, καλύτερη και αυτό πρέπει να γαμήσουμε. Όχι τις ευχές μας, αν πρέπει να χιονίσει. Η αλληλεγγύη εκφράζεται με τον αγώνα, όχι με τις ευχές οι οποίες είναι καθαρά φανταστικές οι περισσότερες τέτοιου τύπου.

Εν αναμονή λοιπόν του κεντρο-βόρειου χιονιά, το ψύχος γενικά φέτος, δείχνει εμμονή στα ανατολικά της Ευρώπης(μετράμε νεκρούς ήδη) ενώ οι Ισπανοί έχουν άνοιξη από τον Οκτώβριο Και ένα θετικό είναι ότι από αύριο, στην δυτική, και νότια Ελλάδα το γυρίζει σε νοτιά και ανεβαίνει η θερμοκρασία, κυρίως βέβαια από Πέμπτη θα γίνει αισθητή η άνοδος εκεί.

Επιστροφή στην μιζέρια. Ένα προτεινόμενο μέτωπο για τους μεταμοντέρνους αναρχικούς θα ήταν ίσως:  «Έξω οι χιονολάτρεις, από τις γειτονιές μας!» κάνοντας πορείες μέσω fb κυρίως, εναντίον όσων εύχονται να χιονίσει ενώ θα χρηματοδοτείται βέβαια από διάφορους οργανισμούς, την Ε.Ε.  και άλλους θεσμούς, μη τυχόν και διανοηθείς πως οι χιλιάδες άστεγοι αλλά και οι φτωχοί γενικότερα, οφείλονται ως επί το πλείστον στους θεσμούς της επονομαζόμενης ελεύθερης αγοράς(!!). Α, και για σένα που αμφισβητείς τον «αναρχισμό». Διάβασε Τσόμσκι… μπες και εσύ στον λάκκο με τους φιλελεύθερους σαν χριστιανός πρωτάρης.
.

4 σχόλια:

ασωτος γιος είπε...

τις τελευατιες μερες εκανα ενα μικρο αγωνα υπερ των αστεγων σε πρακτικο επιπεδο αλλα και μεσα απο το μπλογκ μου\χαιρομαι για την φωτογραφια στο μπλογκ σου
ημουν ετοιμος να την βαλω και γω\καλως σε βρηκα

aeroxeimarros είπε...

Φίλε, εκτιμώ πολύ την προσπάθεια σου! :) Το νόημα του κειμένου δεν είναι η απαξίωση της προσπάθειας αυτής.:)

Να είσαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

Έχεις σκεφτεί ότι το καθημερινό "δέσιμο" των ειδήσεων στα ΜΜΕ μαζί με το μετεωρολογικό δελτίο παίζει ρόλο ώστε οι "ειδήσεις" να αποκτήσουν την "αντικειμενικότητα" και την κανονικότητα ενός μετεωρολογικού δελτίου, ενώ βέβαια είναι απόλυτα ταξικά και κοινωνικά φορτισμένες, συνήθως πλήρως συντεταγμένες με τις επιβολές των ελίτ και του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού που υπηρετούν;

Georgia είπε...

Γεια σου, aeroxeimarre!! Ευχαριστούμε για μία ακόμα ανάρτησή σου!! Μετά από αυτά που διάβασα, αυτό είναι το συμπέρασμά μου περί της εικόνας: Έχουμε μια εικόνα, που εκπέμπει ένα μήνυμα, αλλά ποιό μήνυμα; Καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά το ποιό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η εικόνα, δηλαδή, το προσλαμβανόμενο μήνυμα είναι διαφορετικό για τον καθένα. Ποιά είναι η αντίδραση στο προσλαμβανόμενο μήνυμα; Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά. Πχ κάποιος ευαισθητοποιείται παροδικώς και αφήνει ένα πενηντάρικο στον επόμενο άστεγο που βλέπει, κάποιος άλλος εμπνέεται και δραστηριοποιείται έμπρακτα σε οργανισμούς βοήθειας αστέγων, κάποιος άλλος αγωνίζεται για τις συνέπειες της ελεύθερης αγοράς, κάποιος άλλος κάνει την εικόνα "σημαία" ή σύνθημα (όπως περιγράφεις) και γίνεται ψώνιο.