Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2007

Η βασική ανάγκη μας..

Η σύγχρονη τεχνολογική ανάπτυξη ακολουθεί την δική της λογική που δεν συμβαδίζει με την ανθρώπινη λογική. Αγνοεί παντελώς τις βιολογικές και ψυχολογικές επιταγές της ανθρώπινης φύσεως με συνέπεια να έχει προ πολλού ξεπεράσει την προσαρμοστική ικανότης του ανθρώπου. Το αποτέλεσμα αυτής της ξέφρενης ανάπτυξης ή αλλιώς απανθρώπης(πλην όμως συντελείται από τον ίδιο τον άνθρωπο) είναι ο αποπροσανατολισμός του από τα ουσιώδη της ζωής του.

Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει απεμπολήσει τις αρχέγονες έννοιες(πλην όμως σπουδαιότητες για την ανέλιξη του) όπως η αρμονία, το μέτρο, η σωφροσύνη κ.α. και έχει υποταχθεί στους κανόνες του σύγχρονου τρόπου ζωής. Όντας λοιπόν ο άνθρωπος πιστός τιμητής του σύγχρονου τρόπου ζωής χειραγωγείται από την τεχνολογία αντί να την χρησιμοποιεί προς όφελος του. Αυτή η σημαντική διαπίστωσις είναι η πιο πειστική αιτία για την υποδούλωση του ανθρώπινου γένους στις ψεύτικες-κατασκευασμένες ανάγκες και στον υπέρμετρο καταναλωτισμό. Ο άνθρωπος τελικά είναι τόσο έξυπνος όσο είναι και ηλίθιος. Δεν δύναται να αναγνωρίσει και να διαχωρίσει τις πραγματικές του ανάγκες από τις κατασκευασμένες, τις συγχέει με έναν τρόπο που τον υποβαθμίζει ως όν. Στην διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου στα πρότυπα του καταναλωτισμού σενέβαλαν καθοριστικά και τα πολιτικοκοινωνικά συστήματα που επικράτησαν στον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες που ως θέμα είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Ο καταναλωτισμός πλέον αποτελεί μία από τις ιδιότητες του μέσου πολίτη οποιασδήποτε αναπτυγμένης -κυρίως- χώρας σε πλήρη αλλεξάρτηση βεβαίως με τα υπόλοιπα προβλήματα της καθημερινότητας του, είτε αυτά αφορούν κοινωνικά ζητήματα, είτε οικονομικά, πολιτικά κ.λπ. Ο συνδυασμός όλων αυτών έχει επιφέρει την μετάλλαξη της ανθρώπινης συνείδησης και την ροπή της προς την υποταγή. Πλέον ο σύγχρονος άνθρωπος ανεξαρτήτως κοινωνικής ομάδος στερείται από την αύρα που εκπέμπει η ελευθερία και η ευτυχία. Κυριαρχείται από νευρικότητα, άγχος, αγένεια, μικροψυχία, αδιαφορία για τους γύρο του, και γενικώς στερείται τα ουσιώδη της ανθρώπινης φύσης. Ευνόητα λοιπόν έχει ξεπέσει και υποταχθεί στην τεχνολογική ανάπτυξη και στον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Δεν υποφέρεται η κατάσταση στην οποία έχει επέλθει ο άνθρωπος τα τελευταία χρόνια. Και το χειρότερο ακόμη δεν το είδαμε καθώς η πορεία προς την απόλυτη υποταγή του συνεχίζεται αδιάλειπτα και δεν διαφαίνεται να σταματήσει. Πρέπει να ανατρέψει την κατάσταση αυτή πριν τον εγκλωβίσει η εξαθλίωση.

Η απάντηση σε όλα είναι το ξεκίνημα νέου τρόπου ζωής. Θα πρέπει να εφεύρει ο κάθε άνθρωπος έναν μοναδικό τρόπο ζωής ο οποίος θα τον εκφράζει απόλυτα και θα του δίνει το δικαίωμα να ονειρεύεται. Η γνώμη μου είναι ότι αυτό επιτυγχάνεται με τον σάκο! Είναι απαραίτητο(με προυπόθεση δυστυχώς την ικανοποιητική οικονομική κατάσταση) να γνωρίσουμε τους τρόπους ζωής όλων των πολιτισμών με την περιπλάνηση σε ολόκληρο τον κόσμο(ή σε ένα μέρος αυτού). Είναι μοναδική εμπειρία να έρθουμε σε επαφή με άγνωστο κόσμο, ξένο προς εμάς, να μάθουμε τις συνήθειές του, τον πολιτισμό του αλλά κυρίως τις ιδέες και τον τρόπο σκέψης του. Θα έλεγα ότι δεν είναι απλώς εμπειρία, έχει καταστεί ανάγκη να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα μας και να ταξιδέψουμε σε μέρη που ονειρευόμασταν να βρεθούμε, όχι μόνο για διακοπές, αλλά πρωτίστως για επικοινωνία η οποία έχει εκλείψει στις σύγχρονες κοινωνίες.

Το επιχείρημα δεν είναι και τόσο δύσκολο, αρκεί να υπάρχει διάθεση για μία ιδιότυπη επανάσταση από τον καταναλωτισμό και την μιζέρια..Ήδη ένας συμπολίτης μας έχει ξεκινήσει την επανάσταση, ο οποίος με πάθος και θετική διάθεση περιπλανιέται στον κόσμο προσπαθώντας να απεγκλωβιστεί από τα δεινά της καθημερινότητας μας...