Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Αλλαγή σκηνικού...

Σύμφωνα με τα νέα προγνωστικά δεδομένα βαδίζουμε πλέον προς αλλαγή του σκηνικού του καιρού από την Κυριακή το απόγευμα(στην βόρεια χώρα) και κυρίως από την Ερχόμενη εβδομάδα.
Αναμένεται λοιπόν να μεταβληθεί η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας σε ευνοϊκή για την χώρα μας κατάσταση, τροφοδοτώντας την με χαμηλά που θα διέρχονται από την Κεντρική μεσόγειο και θα πλησιάζουν την περιοχή μας εμπλουτίζοντας την με υψηλές ποσότητες υγρασίας στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας κατά συνέπεια ο καιρός θα καταστεί βροχερότερος και εν γένει πιο φθινοπωρινός. Η κατάσταση αυτή θα επικουρηθεί κι από την κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών από τα κεντρικά Βαλκάνια με αποτέλεσμα την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την χώρα!

Πριν όμως από όλα αυτά, ο καιρός θα είναι πραγματικά καλοκαιρινός. Αύριο, Πέμπτη(11-9)
κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η ηλιοφάνεια σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι μέτριοι βόρειοι άνεμοι που θα πνέουν στο Αιγαίο και οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες.
Ενδεικτικώς, η θερμοκρασία στην Βόρεια Ελλάδα θα αγγίξει και τους 33 βαθμούς στο εσωτερικό της Μακεδονίας, διότι στα παραθαλάσσια η θερμοκρασία δεν θα υπερβεί τους 30-31.Στην υπόλοιπη χώρα θα αγγίξει και τους 34 στις συνήθεις περιοχές στην ζέστη, ενώ στα νησιά δεν θα ξεπεράσει τους 27-30 βαθμούς.
Την Παρασκευή(12-9) δεν αναμένεται κάτι το συνταρακτικό. Απλά, θα ανέβει λίγο ακόμη η θερμοκρασία φθάνοντας σε αρκετές περιοχές και τους 35-36 βαθμούς. Αυτό ισχύει κυρίως για τις ανατολικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν ακόμη περισσότερο στα πελάγη.
Το Σάββατο(13-9) αναμένεται μία μικρή διαφοροποίηση στον καιρό μόνον της βόρειας Ελλάδας καθώς στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι πανομοιότυπος ο καιρός με την Παρασκευή.
Ήτοι, στην Βόρεια χώρα αναμένεται να κινηθεί μία κάπως πιο ψυχρή μάζα από τα Βαλκάνια με συνέπεια την ελάχιστη πτώση της θερμοκρασίας αλλά συγχρόνως ικανή να προσφέρει δροσιά και ανακούφιση καθώς δεν αναμένεται να ξεπεράσει ο υδράργυρος τους 31-32βαθμούς.
Την Κυριακή(14-9) προβλέπεται νέα μικρή πτώση της θερμοκρασίας και πάλι στην Βόρεια Ελλάδα καθώς στην υπόλοιπη χώρα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, όχι όμως στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών. Η εξήγηση είναι απλή διότι ένα χαμηλό από την Ιταλία θα πλησιάζει την χώρα μας στρέφοντας τους ανέμους σε νοτιάδες καθώς περιστρέφεται αυτό αντίθετα από τους δείκτες του ρολογιού και προκαλώντας συγχρόνως υψηλές θερμοκρασίες, ταυτόχρονα ένα άλλο χαμηλό που αναμένεται να βρίσκεται στα βόρεια της Ουκρανίας κατά την κίνηση του θα ευνοεί την κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών προς τα νότια Βαλκάνια με συνέπεια τη σύγκρουση των ψυχρών αερίων μαζών με τις θερμές αέριες μάζες πάνω από την περιοχή μας! Κατ' ακολουθίαν λοιπόν εύλογα στην νότια Ελλάδα θα παραμείνουν οι υψηλές θερμοκρασίες ενώ στην βόρεια Ελλάδα θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας.
Έτσι ενώ στην Νότια χώρα η θερμοκρασία θα αγγίζει και τους 33-35 βαθμούς στην βόρεια την ίδια στιγμή δεν θα υπερβαίνει τους 30-31.
Την Δευτέρα(15-9) προβλέπεται σημαντική αλλαγή του καιρού καθώς το προαναφερθέν χαμηλό από την Ιταλία θα κινηθεί εν τέλει στην περιοχή μας -από τα δυτικά όπως είναι ευνόητο προκαλώντας κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με ισχυρές κατά τόπους βροχές που θα λάβουν χώρα από το πρωί στην δυτική χώρα οι οποίες όμως από το μεσημέρι και έπειτα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα . Τα φαινόμενα πάντως θα είναι πιο έντονα στην δυτική και την βόρεια Ελλάδα απ' ότι στις υπόλοιπες περιοχές. Η θερμοκρασία λοιπόν δεν θα ανέβει περισσότερο από τους 26-28 βαθμούς στην Βόρεια Ελλάδα και τους 30-32 στην υπόλοιπη. Οι άνεμοι δεν φαίνεται να προκαλούν προβλήματα.

Για τις υπόλοιπες ημέρες σε νέο άρθρο καθώς εδώ ξεπέρασα τα εσκαμμένα!Πάντως ο καιρός θα παραμείνει απ' ότι φαίνεται φθινοπωρινός ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα.

Για του λόγου το αληθές , παρατηρήστε στον παρακάτω χάρτη
την ακριβή θέση του χαμηλού από την Ιταλία και του άλλου στα βόρεια της Ουκρανίας, προκαλώντας την σύγκρουση αερίων μαζών που προανέφερα.(Ο χάρτης απεικονίζει το γεωδυναμικό ύψος και την διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στα 500hp) (κλικ για μεγέθυνση):





Ο παρακάτω χάρτης καταδεικνύει την πτώση της θερμοκρασίας την Δευτέρα στα 850hp:(κλικ για μεγέθυνση):