Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Ο καιρός έως το Σάββατο(30-5)...

Το κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών στην κυκλοφοριακή κατάσταση της ατμόσφαιρας θα είναι η εισροή υψηλών πιέσεων εξ ατλαντικού προς τη βόρεια Ευρώπη που σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις της εν λόγω περιοχής θα ευνοηθεί η κάθοδος ψυχρών αερίων μαζών προς τα κεντρικά της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Ουσιαστικά, αναμένεται να ξεδιπλωθεί σκάφη χαμηλών πιέσεων από τη βόρεια Ευρώπη προς την κεντρική μόνο που η γρήγορη εξάπλωση των υψηλών πιέσεων φαίνεται ότι θα αποκόψει από την κυκλοφορία ένα καλοσχηματισμένο χαμηλό στην κεντρο-ανατολική Ευρώπη όπου εκτός από τις ψυχρές για την εποχή αέριες μάζες θα προκαλέσει και αρκετές βροχές.

Αρχικά, θα έλεγα ότι η σταδιακή εξασθένηση της σφήνας που προκάλεσε τον πρώτο καύσωνα της χρονιάς στη χώρα μας θα επιτρέψει από αύριο Τετάρτη(27-5) τη μεταφορά δροσερότερων αερίων μαζών που εκτός των άλλων φαίνεται ότι θα είναι και αρκετά ασταθείς προκαλώντας από το μεσημέρι και έπειτα βροχές ή και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια και κεντρικά ορεινά(πιθανώς και στα πεδινά). Η θερμοκρασία δεν θα υπερβεί στη βόρεια χώρα τους 27 βαθμούς ενώ στις υπόλοιπες τους 28-31.


Η επέκταση της σκάφης που μίλησα προηγουμένως, θα προξενήσει την δημιουργία μίας διαταραχής στα δυτικά της χώρας μας την Πέμπτη(28-5) η οποία θα αλλάξει τον καιρό αρκετά στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα καθώς προς το μεσημέρι και έπειτα δεν αποκλείεται να σημειωθούν κατά τόπους έντονες βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση στη βόρεια Ελλάδα όπου δεν θα ξεπεράσει τους 23-25 βαθμούς.
Παρόμοιο θα διατηρηθεί το σκηνικό του καιρού την Παρασκευή(29-5) και το Σάββατο(30-5) με εκδήλωση βροχών και σποραδικών καταιγίδων τα απογεύματα κυρίως στα βόρεια και στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας.Η θερμοκρασία αμετάβλητη γενικά.

Αύριο, θα εκτιμήσω τον καιρό για την ερχόμενη εβδομάδα που απ ότι διαφαίνεται η θερμοκρασία θα ανέβει εκ νέου...