Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Είναι γεγονός...

Όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία συγκλίνουν πλέον προς την αλλαγή του καιρού στην οποία αναφέρθην ήδη από τις αρχές της εβδομάδας. Εκ τότε παρά τις παλινδρομήσεις των προγνωστικών μοντέλων, το γενικό συμπέρασμα ήταν ξεκάθαρο ότι θα μεταβαλλόταν ο καιρός από την Κυριακή το απόγευμα και έπειτα. Η βεβαιότητα μου για την επικείμενη αλλαγή, ενισχύθηκε κυρίως από το γεγονός ότι οι πιθανότητες επαλήθευσης των δεδομένων από τα μοντέλα ήταν 70% ήδη 6-7 ημέρες μακριά από την μεταβολή, γεγονός που δεν αφήνει ασχολίαστο -πόσω μάλλον να το παραβλέψει- ένας ειδήμονας επί της ανάλυσης μετεωρολογικών προγνώσεων.
Στην ουσία λοιπόν, από την Κυριακή(14-9) το απόγευμα σταδιακά από τα ΒΔ ο καιρός θα καθίσταται πιο φθινοπωρινός. Αρχικά, ο καιρός θα είναι καλοκαιρινός σε ολόκληρη την χώρα, αλλά από τα ΒΔ οι λίγες νεφώσεις μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν σταδιακά και θα δώσουν βροχές και ίσως και μεμονωμένες καταιγίδες σε εκείνες τις περιοχές. Η τάση τους όμως προς το βράδυ θα είναι να εντείνονται και να επεκτείνονται ελαφρώς προς τα ανατολικά.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καλοκαιρινός καιρός θα παραμείνει ολόκληρη την ημέρα με λίγες διάσπαρτες νεφώσεις και αυξημένη σχετική υγρασία.
Την Δευτέρα(15-9) η μεταβολή θα είναι πλέον γεγονός. Από τα ξημερώματα θα βρέχει στις δυτικές περιοχές και μάλιστα δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να είναι έντονα στα ΒΔ, όπως επίσης θα ξεκινήσει να βρέχει και στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Προς το μεσημέρι τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να λάβουν έντονο χαρακτήρα και στην Μακεδονία(δυτική και κεντρική). Ενώ συγχρόνως θα βρέχει σχεδόν σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ενδεικτικά στην Θράκη δεν αναμένεται βροχή μέχρι το μεσημέρι.
Όσο θα βαδίζουμε προς την Τρίτη τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση.
Όσον αφορά την θερμοκρασία, αυτή θα σημειώσει σημαντική πτώση στην Δυτική, κεντρική και Βόρεια χώρα καθώς στις υπόλοιπες περιοχές αν και θα πέσει δεν θα είναι τόσο σημαντική.
Ενδεικτικώς να αναφέρω ότι στην Βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-24 βαθμούς, ενώ στη υπόλοιπη χώρα 27-31.
Οι άνεμοι δεν θα προκαλέσουν ιδιαίτερα προβλήματα, αν και στο Αιγαίο ο νοτιάς θα είναι κάπως ενισχυμένος.
Την Τρίτη(16-9) θα επικρατήσει καλύτερος καιρός από την Δευτέρα. Δεν θα λείψουν όμως κάποιες βροχές -ασθενείς κατά βάση- στην Δυτική Ελλάδα αλλά και στα ΒΑ ,πιθανώς και στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Οι άνεμοι εξασθενημένοι παντού και η θερμοκρασία σε ικανοποιητικά επίπεδα, γύρω στους 24-27 στην Βόρεια Ελλάδα και 26-30 στην υπόλοιπη χώρα.
Την Τετάρτη(17-9) ο καιρός θα είναι παρόμοιος των προηγουμένων ημερών. Κάποιες βροχές στην Θράκη προς το μεσημέρι δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν,ίσως με κάπως πιο έντονο χαρακτήρα μόνο κατά διαστήματα. Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα θα είναι βελτιωμένος.
Παρά ταύτα η θερμοκρασίες δεν θα μεταβληθούν σημαντικά(μικρή πτώση μόνον στην βόρεια χώρα).
Αυτά προς το παρόν...

Παρατηρήστε το χαμηλό(το μεσημέρι της Δευτέρας) που θα αλλάξει τον καιρό στην χώρα μας, στον χάρτη γεωδυναμικού ύψους και διάταξης βαρομετρικών συστημάτων στα 500hp:(κλικ για μεγέθυνση):