Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010

...μία απάντηση!

….ένας κόσμος τόσο διαφορετικός που οι τροχιές τους δεν συγκλίνουν ποτέ, σε καμία στιγμή του χρόνου, θα κινούνται πάντα, αιώνια, προς διαφορετικές κατευθύνσεις και η χαοτική απόσταση μεταξύ τους θα προκαλεί αιώνιες καταιγίδες στις ψυχές των ανθρώπων. Φυσικά και αυτοί οι κόσμοι, αποτελούνται από τα ίδια υλικά, ομοιάζουν μεταξύ τους σαν δύο σταγόνες νερό, θα περίμενε κανείς ότι ο προορισμός τους θα ήταν ίδιος και δε θα διέφερε τόσο πολύ. Κι όμως! Είναι ζήτημα περιβάλλοντος και όχι υλικών κατασκευής. Η διαφορά βρίσκεται ακριβώς στο περιβάλλον που αναπτύχθηκε ο καθένας τους, διότι τα χαρακτηριστικά μας διαμορφώνονται σύμφωνα με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε, όλοι προερχόμαστε από μία κοινή αφετηρία, εν συνεχεία όμως αλλάζουμε, παίρνουμε τα χαρακτηριστικά εκείνα που μας διαφοροποιούν από τους άλλους και μας κάνουν μοναδικούς. Βέβαια, υπάρχει και η ποιότητα των χαρακτηριστικών, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη μας.

..Βρίσκομαι στο σπίτι της Θείας Δάφνης. Είμαστε μία ωραία παρέα, συζητάμε, γελάμε και παρακολουθούμε ταυτόχρονα έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Όπως, σε κάθε συζήτηση έτσι και σήμερα ανοίγονται σχεδόν όλα τα θέματα από πολιτικά έως αθλητικά, και από κοινωνικά μέχρι και θέματα που αφορούν την Θρησκεία. Ο μόνος άπιστος που υπάρχει στην παρέα είμαι εγώ, ο «άξεστος». Σύμφωνα με μία παπαδοκόρη που βρισκόταν και αυτή στην συζήτηση, είμαι άθεος επειδή με έχουν παρασύρει 5-6 συγγραφείς, ανώμαλοι κατά κύριο λόγο. Ναι, διότι όποιος δεν πιστεύει είναι ανώμαλος, η ηθική συνδέεται με την Θρησκεία για τους περισσότερους κοντόφθαλμους ανθρώπους. Δεν έχω διαβάσει θεολογικά κείμενα, μία από τις κατηγορίες που μου αποδόθηκαν. Κατ αρχήν, όχι μόνο έχω διαβάσει αλλά καθώς συνεχίζω να το κάνω όποτε μου δοθεί η ευκαιρία διαπιστώνω ότι ενισχύεται ακόμα πιο πολύ η απιστία μου. Οι αντιφάσεις, οι ανύπαρκτες αποδείξεις των ισχυρισμών των πατεράδων της εκκλησίας(και όλων των εκπροσώπων του θεού) αλλά και η διαστρέβλωση της έννοιας της ηθικής για χάριν της πανταχού παρούσας Θεότητας, είναι πράγματα που σε κάνουν, να αποστρέφεσαι ή τουλάχιστον έκαναν εμένα να αποστραφώ από τον εξουσιαστικό μηχανισμό που λέγεται Θρησκεία.

Ένα περιστατικό που μου έτυχε στην βάφτιση του πιο μικρού μου ξάδερφου, ήταν ότι ο Παπάς ξεστόμισε ότι «όλοι γεννιόμεθα χριστιανοί». Κατ αρχήν, καταργεί την ελευθερία της επιλογής σε κάθε άνθρωπο ο ισχυρισμός αυτός, πράγμα που τον κάνει να ακροβατεί με φασιστικές ιδέες. Άρα, δεν θα μπορούσα να το αντιπαρέλθω, το κράτησα, για το τέλος όπου και ήθελα να χαιρετίσω τον Πάτερ με μία διευκρίνιση. Κατά δεύτερον, ο ανωτέρω ισχυρισμός, δεν υφίσταται πρακτικά διότι όποιος γεννιέται στο Ιράν προφανώς δεν γεννιέται χριστιανός αλλά μουσουλμάνος. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει περίτρανα το πώς καθορίζει η θρησκεία αναλόγως την καταγωγή σου και την ταυτότητα σου κατά κάποιον τρόπο. Επιστρέφοντας, στην διευκρίνιση που έκανα στον Παπά, ήταν με κόσμιο τρόπο «δεν γεννιόμαστε χριστιανοί, αλλά άνθρωποι». Μία διευκρίνιση που σε ένα λογικό άνθρωπο είτε αυτός είναι πιστός είτε όχι, δεν έχει σημασία αυτό, θα ήταν πάνω απ όλα σωστή. Όμως όταν είσαι μεγαλωμένος αλλιώς, και έχεις τεράστιο εγωισμό ως άνθρωπος που τον στηρίζουν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, ενοχλείσαι σε μία τέτοια διαπίστωση. «Όχι, δεν είναι έτσι, η απάντηση του Παπά και με το γενικό συμπέρασμα του καθώς είναι και ένας από τους πεθερούς μας «Τι δουλειά έχει αυτός στην εκκλησία;» Στην εκκλησία κατά τον Πάτερ πηγαίνουν μόνο όσοι πιστεύουν, δεν γίνεται να πάει κάποιος που απλά θέλει να μετέχει στο μυστήριο ή από υποχρέωση ή από αγάπη πάνω απ όλα για τα ενδιαφερόμενα άτομα.

Πάνω σ αυτό η κόρη του, στηρίχθηκε για να αντικρούσει την αθεΐα μου την ημέρα που ήμασταν στο σπίτι της Θείας Δάφνης. Δεν τα ξέρω γι αυτό είμαι άθεος. Όχι, δεν είμαι άθεος επειδή δεν τα ξέρω, αντιθέτως τα ζητήματα αυτά καλώς ή κακώς τα έχω ψάξει βαθιά και έχω και δική μου κρίση και ένα ολόκληρο σύστημα κριτικής αξιολόγησης για να μπορώ να βγάλω κάποια συμπεράσματα για την ζωή και για τον κόσμο που ζούμε. Δεν είμαι 12χρόνο που «παρασύρεται» από τον καθηγητή Θρησκευτικών, είμαι ενήλικας και οι επιλογές μου έρχονται μόνο μέσα από έναν μηχανισμό αναζήτησης και γνώσης. Το περιβάλλον αγαπητοί μου παίζει σημαντικό ρόλο σ αυτό. Όταν είσαι μεγαλωμένος με Παπά που σου επιβάλει να πιστέψεις από μικρός την όποια θρησκεία που εκπροσωπεί τότε δεν έχεις περιθώρια πολλά, ανατρέφεσαι μέσα σε ένα σύστημα ιδεών που δύσκολα μπορείς να αποτάξεις όταν μεγαλώσεις! Έτσι λειτουργεί ο άνθρωπος σε όλα τα θέματα, κύριο χαρακτηριστικό του πολιτισμού είναι η μίμηση, η ικανότητα μας σ αυτήν από την παιδική ηλικία. Με το πέρας του χρόνου εγκλωβίζεσαι όλο και πιο πολύ στις ιδέες που σου ενστάλαξαν οι μεγάλοι, και γίνεσαι όπως αυτοί θέλουν.

Δεν μεγάλωσα σε τέτοιο περιβάλλον και είμαι περήφανος γι αυτό. Δεν με υποχρέωσε κανείς να πιστέψω στην Θρησκεία, αν και οι γονείς μου είναι συνηθισμένοι χριστιανοί. Όμως η ανατροφή μου βασίστηκε στην αγάπη τους, στην στήριξη που κάθε γονιός δίνει στα παιδιά του αλλά και στην ελευθερία που μου δίδαξαν να μπορώ να κυνηγήσω. Μπορεί η κοινωνία να θέλει να σε κάνει χριστιανό, όμως η ελευθερία που διδάσκουν οι γονείς στα παιδιά τους αποδεικνύεται σύμμαχος για μία σωστή ανατροφή και εν τέλει για τις τελικές επιλογές του κάθε ατόμου, όποιες και αν είναι.

Είμαι άθεος, και δεν νιώθω τύψεις γι αυτό. Γιατί να το κάνω; Εγώ το επέλεξα. Είμαι άθεος για διάφορους λόγους τους οποίους έχω αναλύσει αρκετές φορές. Μου θέτουν κάποιοι καλοπροαίρετοι πιστοί συχνά το ερώτημα «Μα, όλος ο κόσμος πιστεύει σε μία Θρησκεία πως το προσπερνάς αυτό; Δεν λέω, μερικά απ όσα υποστηρίζεις με βρίσκουν σύμφωνο…» Η απάντηση μου προέρχεται από την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου. Ο άνθρωπος, από τα βάθη της ιστορίας του ήρθε αντιμέτωπος με τους κυρίαρχους φόβους του, και οι οποίοι του προκαλούν το λεγόμενο υπαρξιακό άγχος. Ποτέ δεν ξεπέρασε ο άνθρωπος τον φόβο πχ του Θανάτου!!Έτσι αναπτύχθηκε η εσωτερική φιλοσοφία που αργότερα εκφράστηκε με τη μορφή θεολογίας και εν τέλει της Θρησκείας. Αυτό δεν είναι η Θρησκεία; Μία ωραία απάντηση, κολακευτική, για την έννοια του Θανάτου, και δεν λέω σέβομαι απόλυτα όσους προσχωρούν σ αυτήν. Αλλά επιτρέψτε μου να έχω και εγώ τη δική μου άποψη για τον κόσμο χωρίς να με έχουν παρασύρει κάποιοι «ανώμαλοι». Διότι το περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκες παίζει πρωτεύοντα ρόλο όπως επίσης και η αυτοπεποίθηση και η κριτική ικανότητα που έχεις ως άτομο όχι το τι θα τύχει να ακούσεις από κάποιον άλλον.

Κλείνω με το εξαιρετικό τραγούδι «Σιγά μην κλάψω»:

«Μου λεν αν φύγω από τον κύκλο θα χαθώ
στα όρια του μοναχά να γυροφέρνω
Και πως ο κόσμος είν'ανήμερο θεριό
που όταν δαγκώνει εγώ καλά είναι να σωπαίνω
Κι όταν φοβούνται πως μπορεί να τρελαθώ
μου λεν να πάω κρυφά κάπου να κλάψω
Και να θυμάμαι πως αυτό το σκηνικό
είμαι μικρός πολύ μικρός για να τ' αλλάξω


Μα εγώ μ΄ένα άγριο περήφανο χορό
σαν αετός πάνω απ'τις λύπες θα πετάξω

Σιγά μη κλάψω σιγά μη φοβηθώ
σιγά μη κλάψω σιγά μη φοβηθώ!»

Θα πάω να χτίσω μια φωλιά στον ουρανό
θα κατεβαίνω μόνο αν θέλω να γελάσω»