Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Εξέλιξη του καιρού...

Ο καιρός όπως ακριβώς αναμενόταν κατέστη αρκετά πιο δροσερός σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, όπου σε αρκετές περιοχές σήμερα και αύριο η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 23-25 βαθμούς Κελσίου, ενώ ήδη από το πρωί σημειώνονται βροχές ή και τοπικές καταιγίδες που κατά τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και αύριο κατά διαστήματα.

Η ψυχρή λίμνη της ανατολικής Ευρώπης που ουσιαστικά είναι ένα αποκομμένο αρκετά ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό κινούμενο σχετικώς αργά προς τα δυτικά, θα επιτρέψει τη διείσδυση εις στη χώρα μας πιο ευσταθών αλλά και θερμότερων αερίων μαζών από την Κυριακή(31-5) με συνέπεια την βελτίωση του καιρού σε όλη τη χώρα και τη μικρή άνοδο της θερμοκρασίας. Μεμονωμένες βροχές στα ορεινά δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν..

Τη Δευτέρα(1-6) η εν λόγω ψυχρή λίμνη κινούμενη προς τα κεντρικά της Ευρώπης θα προκαλέσει εκεί ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ιδίως στην κεντρική και Βόρεια Ιταλία όπου θα έχουν και μεγάλη διάρκεια τα φαινόμενα. Ένα τμήμα μίας δευτερεύουσας διαταραχής που πρόκειται να δημιουργηθεί ίσως επηρεάσει και τα ΒΔ-Βόρεια τμήματα της χώρας μας προξενώντας κάποιες βροχές ή σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία σε νέα μικρή άνοδο κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα της Ελλάδας(περίπου στους 29-31 βαθμούς).

Την Τρίτη(2-6) η προαναφερθείσα νέα διαταραχή κινούμενη προς τα δυτικά Βαλκάνια θα προκαλέσει εκεί σημαντική επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μεγάλης διάρκειας που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα.
Από την όλη κατάσταση η χώρα μας δεν φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά, αν και στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει το ενδεχόμενο προς το μεσημέρι να εκδηλωθούν κάποιες βροχές ή και τοπικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία αμετάβλητη γενικά. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Ν/ΝΑ στο Αιγαίο και θα φτάσουν τα 5-6 μποφόρ.

Αν και αχνοφαίνεται στα βάθη των προγνωστικών δεδομένων κάποια έξαρση ιδιαίτερα θερμών αερίων μαζών εξ Αφρικής να τείνουν να κινηθούν προς τα νοτιοανατολικά της Ευρώπης, δεν μπορούμε ωστόσο να βγάλουμε επιπόλαια συμπεράσματα, αλλά να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες...