Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Νέα δεδομένα-ανάλυση του καιρού...

Κρίνεται απαραίτητη η συγγραφή ενός νέου άρθρου καθώς προέκυψαν κάποιες διαφοροποιήσεις στα προγνωστικά δεδομένα εν συγκρίσει με αυτά που ίσχυαν χτες.
Τα νέα δεδομένα συγκλίνουν στο γεγονός
ότι η πτώση της θερμοκρασίας για την Κυριακή(26-4) πιθανώς να μην συνδυαστεί με βροχές και καταιγίδες ούτε στα βόρεια. Παρότι το ενδεχόμενο να βρέξει είναι ακόμη υπαρκτό,τα νέα στοιχεία μειώνουν την πιθανότητα αξιόλογων βροχοπτώσεων, ιδίως για τα πεδινά. Εις σε ότι αφορά την πτώση της θερμοκρασίας αυτή θα είναι σημαντική στη βόρεια χώρα, κατά 4-5 βαθμούς εν σχέσει με το Σάββατο.
Την νέα εβδομάδα προβλέπεται με τα υπάρχοντα στοιχεία
σοβαρή επιδείνωση στη δυτικο-κεντρική Ευρώπη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ισχυρούς δυτικούς/ΝΔ ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Η αιτία αυτής της ραγδαίας αλλαγής του καιρού στις εν λόγω περιοχές θα είναι η εκτεταμένη σκάφη χαμηλών πιέσεων που αναμένεται να φθάσει έως και την κεντρική μεσόγειο προκαλώντας μέσω του αεροχείμαρρου ισχυρά χαμηλά, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μ. Βρετανίας όπου η πίεση του χαμηλού θα βυθιστεί στα 990hp. Την όλη κατάσταση θα διαμορφώσει κατά αυτό τον τρόπο ως συνήθως το πλανητικό κύμα(Rossby) του οποίου η σκάφη θα βρίσκεται στη δυτική πλευρά της ηπείρου προξενώντας έτσι τις γενικευμένες υφέσεις άρα και κακοκαιρίες ενώ αντιθέτως η ράχη του κύματος θα επηρεάζει την ανατολική πλευρά της Ευρώπης με αποτέλεσμα την σχετική καλοκαιρία αλλά και την άνοδο της θερμοκρασίας.
Για να γίνομαι κατανοητός, η Ελλάδα θα βρίσκεται στην ράχη του κύματος που σημαίνει απλά ότι ο καιρός θα είναι γενικά καλός. Βέβαια, αξίζει να τονίσω ότι τη Δευτέρα(27-4) έως την Τρίτη(28-4) το πρωί θα κυριαρχεί η συννεφιά ενώ
θα εκδηλωθούν ασθενείς βροχές κατά βάση στη βόρεια χώρα πρόσκαιρου χαρακτήρα. Αιτία αυτού φαίνεται ότι θα είναι η θερμή μετωπική επιφάνεια του χαμηλού που θα επηρεάζει σημαντικότατα την Ιταλία. Από την Τρίτη το μεσημέρι όμως και έπειτα ο ουρανός θα "καθαρίσει" ενώ η θερμοκρασία ήδη από τη Δευτέρα θα σημειώνει σταδιακή άνοδο μέχρι τουλάχιστον την Τετάρτη(29-4) για να σταθεροποιηθεί σε ιδιαίτερα καλές τιμές για την εποχή(έως και 24 βαθμούς στα πεδινά ηπειρωτικά).

(κλικ για μεγέθυνση)

Ο παραπάνω προγν.χάρτης απεικονίζει(στα 500hp) το γεωδυναμικό ύψος, το πάχος του ατμ.στρώματος, τη διάταξη των βαρομετρικ
ών συστημάτων και την επιφανειακή πίεση για τη Δευτέρα.


Δορυφορική Φωτογραφία της Ευρώπης πριν από λίγες ώρες...



(κλικ για μεγέθυνση)