Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Η Καιρική εξέλιξη

Χωρίς εκπλήξεις κύλησε ο καιρός και αυτή την εβδομάδα, με υψηλές θερμοκρασίες, υψηλά επίπεδα σχετικής υγρασίας, τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά και απουσία βροχών. Προφανώς, διάγουμε μία παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας στην χώρα μας καθώς η παρουσία ενός ισχυρού αντικυκλώνα(1025-1027hp) παρεμποδίζει την διέλευση αξιόλογων συστημάτων από την ευρύτερη περιοχή μας. Βεβαίως σε αυτό συμβάλλει κατά το πλείστον η έντονη ατλαντική κυκλοφορία στην ανώτερη τροπόσφαιρα η οποία φαίνεται ότι έχει κυριαρχήσει τις τελευταίες εβδομάδες στα καιρικά δρώμενα της Ευρώπης.
Κατά τ' άλλα σήμερα επικρατούν νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες στα ηπειρωτικά οι οποίες όμως δεν αποκλείεται να πυκνώσουν τόσο ώστε να δώσουν κάποιες ασθενείς βροχές κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας προς το απόγευμα. Οι άνεμοι δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα καθώς πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο γύρω στα 5-6 μποφόρ ενώ στα δυτικά είναι ασθενείς από νότιες γενικά διευθύνσεις. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση κυρίως στην βόρεια Ελλάδα παρά ταύτα η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 21-25 βαθμούς κατά μέσο όρο σε ολόκληρη τη χώρα.
Αύριο Κυριακή(19-10) ο καιρός δεν θα μεταβληθεί σημαντικά. Οι τοπικές βροχές ίσως επιμείνουν κατά διαστήματα στα ηπειρωτικά ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει στα επίπεδα του Σαββάτου. Τίποτα το αξιόλογο κι από πλευράς ανέμων.
Την Δευτέρα(20-10) ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Στα δυτικά δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές ομίχλες λόγω των ασθενών ανέμων και της υψηλής σχετικής υγρασίας. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα επίπεδα των προηγουμένων ημερών.
Την Τρίτη(21-10) και την Τετάρτη(22-10) προβλέπεται παρόμοια εικόνα του καιρού με τοπικές ομίχλες, ασθενείς έως μέτριας εντάσεως άνεμοι και υψηλές σχετικά θερμοκρασίες. Την Τετάρτη δεν αποκλείεται να σημειωθούν κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά, άνευ σημασίας.
Δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά ο καιρός ούτε την Πέμπτη(23-10) όπου αναμένεται κατά προσέγγιση παρεμφερής με τις προηγούμενες ημέρες. Διαφαίνονται πάντως κάποιες βροχές στα δυτικά τμήματα της χώρας μας για τις οποίες θα αναφερθώ σε μεταγενέστερο άρθρο. Από πλευράς θερμοκρασίας θα σημειωθεί μία μικρή πτώση στην Βόρεια Ελλάδα.

Το γεγονός ότι δεν θα μας επηρεάσει καμία αξιόλογη μεταβολή του καιρού σε αυτό το χρονικό σημείο δεν υποδηλώνει σε καμία περίπτωση ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ευρώπη. Αντιθέτως, στην Δ/ΒΔ Ευρώπη προβλέπεται να υποστούν την επίδραση ενός ισχυρότατου χαμηλού το οποίο θα επεκταθεί υπό την μορφή μίας trough η οποία θα διεισδύσει από την Νορβηγία έως στα Βόρεια της Ισπανίας από την Τρίτη και έπειτα, προκαλώντας σημαντική αλλαγή στον καιρό των προαναφερθεισών περιοχών με έντονες βροχές και καταιγίδες, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αλλά και ισχυρούς ανέμους. Ειδικά στην Γαλλία και στα Βόρεια της Ισπανίας αναμένονται ιδιαίτερα μεγάλα ποσά βροχής μέσα σε λίγες ώρες!
Η εξέλιξη αυτής της διαταραχής θα λάβει μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία θα αποκοπεί και θα σχηματιστεί στην κέντρο-δυτική μεσόγειο ένα νέο σύστημα με υψηλά ποσά υγρασίας με τάση κίνησης προς την περιοχή μας το άλλο Σ/Κ.
Το κατά πόσο θα επαληθευτεί μία τέτοια εξέλιξη θα το εξετάσω τις επόμενες ημέρες όπου σαφώς τα στοιχεία θα είναι περισσότερα και πιο αξιόπιστα.

Παρατηρήστε τον χάρτη στα 500hp των γεωδυναμικών υψών , την διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων και την επιφανειακή πίεση όπως θα είναι την Τετάρτη(22-10):