Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Καιρικά νέα...

Αισθητά βελτιωμένος κύλησε ο καιρός την εβδομάδα που πέρασε εν σχέσει με τον καιρό που επικρατούσε την περίοδο 18 Σεπτ μέχρι περίπου τις 4-5 Οκτωβρίου. Ο αντικυκλώνας που κάλυψε κυριολεκτικά το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρωπαϊκής ηπείρου επέφερε άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα ανοιξιάτικα και ηλιοφάνεια όχι μόνον στην χώρα μας αλλά και στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης. Η κυκλοφορία στην ατμόσφαιρά είναι τέτοια ώστε να ευνοήσει την συντήρηση αυτής της κατάστασης και την νέα εβδομάδα που μας έρχεται.
Βεβαίως η παρουσία ενός χαμηλού -αβαθές κατά γενική ομολογία- στα N/ΝΑ της χώρα μας θα απασχολήσει κυρίως τα νότια νησιωτικά τμήματα της χώρας μας με πρόσκαιρες βροχές ή και καταιγίδες. Σε γενικές όμως γραμμές δεν θα προκαλέσει κάτι το ιδιαίτερο καθώς φαίνεται ότι θα κινηθεί προς τα βάθη της Τουρκίας και εκεί να εξασθενήσει τελείως. Από πλευράς θερμοκρασίας τα πράγματα θα είναι ομαλά και κοντά στις μέσες τιμές του μηνός(για την ακρίβεια λίγο υψηλότερες).
Αναλυτικότερα,για αύριο Δευτέρα(13-10) ο καιρός αναμένεται καλός με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Παρά ταύτα κάποια αστάθεια ίσως προκαλέσει πρόσκαιρες βροχές ή και καταιγίδες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αλλά η έκταση αυτών θα είναι περιορισμένη. Η θερμοκρασία σε ικανοποιητικά επίπεδα γύρω στους 22-25 βαθμούς κατά μέσο όρο ενώ οι άνεμοι από Βόρειες διευθύνσεις(ΒΑ) στο Αιγαίο κοντά 5-6 μποφόρ.
Την Τρίτη(14-10) ο καιρός θα παραμείνει καλός και μόνον τοπικά κάποιες νεφώσεις ίσως πυκνώσουν για να δώσουν λίγες βροχές στα ορεινά κυρίως της βόρειας και ΒΔ Ελλάδας.
Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν προς το απόγευμα βροχές ή και πρόσκαιρες καταιγίδες. Η θερμοκρασία στα επίπεδα της Δευτέρας ενώ οι άνεμοι δεν θα προκαλέσουν προβλήματα.
Την Τετάρτη(15-10) ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος με λίγες νεφώσεις. Το πρωί πιθανώς να εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αλλά με γρήγορη βελτίωση καθώς το χαμηλό θα κινηθεί ανατολικότερα προκαλώντας βροχές στην Κύπρο. Η Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.
Την Πέμπτη(16-10) και την Παρασκευή(17-10) ο καιρός δεν θα παρουσιάσει κάτι το αξιοσημείωτο.

Προσωπικά, θεωρώ ότι προς την Κυριακή(19-10) μία ψυχρότερη αέρια μάζα θα κινηθεί σχετικά γρήγορα προς τα Βαλκάνια επηρεάζοντας εν μέρει και την περιοχή μας με συνέπεια να ρίξει τον υδράργυρο γύρω στους 4-5 βαθμούς αλλά χωρίς να μεταφέρει σημαντικές ποσότητες υγρασίας καθώς η δομή της θα είναι αρκετά ξηρή.