Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Καύσωνας...

Επανέρχομαι στη πρόγνωση του καιρού με τα πιο προσφάτως ενημερωμένα προγνωστικά στοιχεία.
Δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά τα προγνωστικά δεδομένα εν σχέσει με το προηγούμενο άρθρο μου. Φαίνεται ότι η ατμόσφαιρα τη συγκεκριμένη στιγμή εμφανίζει αρκετά καλή προγνωσιμότητα με συνέπεια η μεσοπρόθεσμες προγνώσεις να καθίστανται αρκετά εύστοχες ή τουλάχιστον με καλές πιθανότητες επαλήθευσης.

Κατά συνέπεια το Σ/Κ, θα είναι πολύ θερμό και θα θυμίζει πραγματικά "Αυγουστιάτικο" καιρό!
Συγκεκριμένα, ήδη από σήμερα οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα θα είναι σε αρκούντως υψηλά επίπεδα αγγίζοντας σε πολλές περιοχές τους 33-34 βαθμούς, βεβαίως αυτό προϋποθέτει τη μη ύπαρξη θαλάσσιας αύρας, η οποία κατ' εξοχήν δεν εμφανίζεται σε ηπειρωτικές περιοχές με συνέπεια αυτές να είναι περισσότερο ευεπίφορες στις υψηλές θερμοκρασίες. Στα νησιά λοιπόν η θερμοκρασία αναμένεται κατά 4-6 βαθμούς χαμηλότερη, σε συνδυασμό με ένα βόρειο ρεύμα,όχι ιδιαίτερα ισχυρό, αλλά ικανό να δροσίζει και να προσδίδει την ευχάριστα διαυγή ατμόσφαιρα!

Αύριο, Σάββατο(6-9) αναμένεται η εγκατάσταση του αντικυκλώνος - στον οποίο οφείλεται η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τα ΒΔ της Αφρικής ακριβώς πάνω στα Βαλκάνια ως εκ τούτου η θερμοκρασία θα αναδυθεί ακόμη περισσότερο εν συγκρίσει με σήμερα φθάνοντας σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας τους 37 βαθμούς(πιθανώς, σε κάποιες περιοχές να σημειωθούν και λίγο υψηλότερες θερμοκρασίες ελέω τοπικών παραγόντων π.χ. καταβάτες).
Προσωπικά, διακρίνω ένας είδος αστάθειας στα ορεινά της ΒΔ χώρας λόγω κάποιας ανοδικής κυκλοφορίας που πιθανώς να υπάρξει σ' εκείνες τις περιοχές. Στα νησιά, φυσικά, η θερμοκρασία θα είναι χαμηλότερη από τη ηπειρωτική χώρα όπως και σήμερα άλλωστε.
Για την Κυριακή(7-9) δεν προβλέπεται να αλλάξει σημαντικά ο καιρός στη χώρα μας. Απλά, θα παραμείνει αναλλοίωτος από το Σάββατο, με υψηλές θερμοκρασίες κοντά στους 37 βαθμούς στις ηπειρωτικές περιοχές και γύρω στους 28-31 βαθμούς στα νησιά.

Την Δευτέρα(8-9), δυστυχώς οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στα ίδια περίπου επίπεδα παρά τη ανεπαίσθητη πτώση της θερμοκρασίας στα ΒΑ της χώρας. Μια μικρή διαφοροποίηση του καιρού σε σχέση με το Σ/Κ θα είναι η σταδιακή εξασθένηση του ΒΑ ρεύματος στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο!

Την Τρίτη(9-9) αν και μέχρι το μεσημέρι θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες σε παρόμοια επίπεδα, αναμένεται όμως από το απόγευμα και έπειτα πτώση της θερμοκρασίας από τη Βόρεια Ελλάδα και μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης σε ολόκληρη τη χώρα.
Κατά συνέπεια, την Τετάρτη(10-9) προβλέπεται υποχώρηση του καύσωνα και η κυριαρχία θερμοκρασιών στα επίπεδα των 31-33 βαθμών στα ηπειρωτικά και 27-31 στα νησιά.

Η ανάλυση πέρα απ' αυτών των ημερών καθίσταται ριψοκίνδυνη δεδομένης της διχογνωμίας των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων για την εξέλιξη του καιρού από τη Πέμπτη και ύστερα. Σε νεώτερο άρθρο η κατάσταση θα έχει διασαφηνισθεί, οπότε σταματώ εδώ, αναμένοντας τα επόμενα "τρεξίματα" των μοντέλων...

Παρατηρούμε στο παρακάτω χάρτη τον θερμοκρασιακό(στα 850hp) διαχωρισμό της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης τη Κυριακή το μεσημέρι:(κλικ για μεγέθυνση)




Επίσης παρατηρήστε ένα βαθύ χαμηλό που ενδέχεται να σχηματιστεί δυτικά της Ιρλανδίας τη Τετάρτη, στο χάρτη απεικόνισης του γεωδυναμικού ύψους και της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων στα 500hp: (κλικ για μεγέθυνση)