Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Σχετικός Καύσωνας...

Επιστρέφω στα καιρικά άρθρα μου ύστερα από τις σκέψεις...σύγχυσης (2).

Το κύριο χαρακτηριστικό των επομένων ημερών του καιρού λοιπόν δεν θα είναι άλλο από την επέκταση μίας σφήνας υψηλώ
ν πιέσεων προς τα νοτιοανατολικά της Ευρώπης καθορίζοντας εν γένει τον καιρό της χώρας σχεδόν ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα, καθότι οι εμποδιστικές τάσεις θα προβάλλουν αντίσταση στην καιρική δραστηριότητα της υπόλοιπης Ευρώπης όπου από τα δυτικά προς τα ΒΑ θα διέρχονται διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές.
Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το γεγονός ότι η εν λόγω σφήνα λόγω της ροής των ανέμων στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών εξ Αφρικής με συνέπεια την εντυπωσιακή άνοδο της θερμοκρασίας στην Ελλάδα!


Αναλυτικότερα, το Σάββατο(6-5) ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος και θερμός παντού. Οι νεφώσεις λίγες παροδικά αυξημένες στα ηπειρωτικά προς το απόγευμα. Οι άνεμοι δεν θα προκαλούν κανένα πρόβλημα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί περί τους 31-34 βαθμούς.

Την Κυριακή(7-5) ο καιρός θα εξελιχθεί παρόμοια με το Σάββατο. Δεν θα πρέπει όμως να αποκλείεται η πιθανότητα εκδήλωση
ς μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά ηπειρωτικά. Οι άνεμοι αμετάβλητοι ενώ η θερμοκρασία θα αγγίξει ακόμα και τους 35-36 στις κλασικές στη ζέστη περιοχές!

Τη Δευτέρα(8-5) ο καιρός αναμένεται πολύ θερμός. Η θερμοκρασία φαίνεται ότι θα προσεγγίσει τους 36-38 βαθμούς σε αρκετές ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές!! Ενώ και στην υπόλοιπη χώρα θα αγγίξει τους 33-34 βαθμούς. Δυσφορία θα επικρατήσει και τη νύχτα κάνοντας ανυπόφορη την κατάσταση.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προβλέπεται να διατηρηθούν καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας με μία μικρή κάμψη της προς τα μέσα αυτής.
Διαφορετικό το σκηνικό του καιρού στα ΒΔ-Β-Κεντρικά-ΒΑ της Ευρώπης με κατά διαστήματα και κατά τόπους έντονες βροχές και σχ
ετικά χαμηλές θερμοκρασίες...



(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)

Ο χάρτης απεικονίζει τα επιφανειακά βαρομετρικά συστήματα όπως προβλέπεται να διαμορφωθούν την Κυριακή(7-5).