Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Υψηλές θερμοκρασίες...

Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα προβλέπεται να κυμανθεί η θερμοκρασία καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι χαμηλές πιέσεις της δυτικής Ευρώπης θα ευνοήσουν τη μεταφορά ιδιαίτερα θερμών για την εποχή αερίων μαζών προς τη χώρα μας μετατρέποντας το σκηνικό του καιρού σε καλοκαιρινό. Το γεγονός της ανόδου της θερμοκρασίας θα συμβάλει στη δημιουργία αρκετά ισχυρής κατακόρυφης θερμοβαθμίδας σε συνδυασμό βέβαια με την έντονη θέρμανση του εδάφους θα προκαλέσουν αστάθεια από αύριο και μέχρι τουλάχιστον την Παρασκευή(15-5).
Η αστάθεια βέβαια θα εκδηλωθεί κυρίως στις ορεινές περιοχές της χώρας και κατά περιόδους ενδέχεται να σημειωθεί αστάθεια και σε πεδινές περιοχές της βορείου Ελλάδας, ιδίως την Τετάρτη(13-5).
Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι όπως προανέφερα η θερμοκρασία που αναμένεται να ξεπεράσει τις μέσες κλιματικές τιμές του μηνός που διανύουμε. Από αύριο λοιπόν και κυρίως από την Τετάρτη η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει και τους 30 βαθμούς(σε κάποιες περιοχές ίσως και άνω των 30!) σε συνδυασμό με αυξημένη υγρασία συνέπεια αυτού θα είναι φυσικά η έντονη δυσφορία, ιδίως όσοι ζούμε στα μεγάλα αστικά κέντρα θα το αισθανθούμε αυτό αρκετά ενώ ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία δεν θα πέφτει αρκετά(σε σχέση με την εποχή) ούτως ώστε να προσφέρει κάποια ικανοποιητική δροσιά.

Όσον αφορά το πότε θα αλλάξει η κατάσταση αυτή θα είμαι σε θέση να το γνωρίζω με αρκετή βεβαιότητα αύριο.