Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Νέα προγνωστικά στοιχεία

Κατ’αρχήν, αξίζει να σημειώσω ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να συντελεστεί μία από τις πιο βίαιες κινήσεις στην ατμόσφαιρα κατά τον φετινό χειμώνα. Ο λόγος για την έξαρση του αζορικού αντικυκλώνα στην ΒΔ Ευρώπη που θα έχει ως άμεση συνέπεια την ενίσχυση του πολικού αεροχειμμάρου ο οποίος ως γνωστόν θα μεταφέρει τις πολικές αέριες μάζες της Βόρειας Ευρώπης προς τον νότο της Ηπείρου με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με με τα θερμά νερά της ΝΑ Μεσογείου(νότια της Τουρκίας) προκαλώντας μία έντονη κακοκαιρία στην Τουρκία με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας, τις έντονες χιονοπτώσεις, και τους ισχυρούς Βόρειους ανέμους. Αυτή η διαταραχή αναμένεται να επηρεάσει εν μέρει και την Ελλάδα όπου θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας(όχι όμως ανάλογη της Τουρκίας) αλλά και κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στον Έβρο και τα ανατολικά νησιωτικά τμήματα(κυρίως αυτά που βλέπουν την Τουρκία). Δεν θα επηρεαστούν σημαντικά τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας, μόνο κάποιες αστάθειες στην ατμόσφαιρα ίσως προκαλέσουν κάποια φαινόμενα μικρής διάρκειας και τοπικά στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, τις κυκλάδες αλλά και την ανατολική Κρήτη.
Παρά ταύτα στην Χώρα μας σε καμία περίπτωση δεν θα πληγεί όπως η Τουρκία η οποία θα θαφτεί κυριολεκτικά στο χιόνι αλλά και τις πολικές θερμοκρασίες.
Όσον αφορά την προοπτική του καιρού, ο καιρός θα βελτιωθεί σταδιακά από την Τρίτη και έπειτα, με άνοδο της θερμοκρασίας και πρωινές ομίχλες. Κάποιες ασθενείς Βροχές διαφαίνονται από το Σάββατο(2-2).΄Στην υπόλοιπη Ευρώπη μία διαταραχή από τα ΒΔ θα προκαλέσει χιονοπτώσεις -άρα και πτώση της θερμοκρασίας ύστερα από αρκετές ημέρες- από την Πέμπτη το απόγευμα στα Κεντρικά και Δυτικά της τμήματα(Αγγλία-Γαλλία-Γερμανόφωνες περιοχές).
Περισσότερα για την εξέλιξη του καιρού και για την πιθανότητα να επηρεαστεί και η χώρα μας θα έχουμε σε νεότερο άρθρο..