Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Μία πρόχειρη ανάλυση του καιρού...

Παρατηρήστε στην παρακάτω δορυφορική φωτογραφία που πάρθηκε πριν από κάποιες ώρες, μία ζώνη νεφώσεων που εκτείνεται από τα βόρεια της Μ. Βρετανίας μέχρι και τα νότια της Ισπανίας, ίσως και λίγο νοτιότερα.

(κλικ για μεγέθυνση)

Αυτή λοιπόν η ζώνη νεφώσεων είναι αποτέλεσμα ενός πολύ ισχυρού χαμηλού με κέντρο(ΒΔ της Μ.Βρετανίας) πίεσης στα 982hp! Συγκεκριμένα το διερχόμενο ψυχρό μέτωπο του ιδίου διαπερνά το έδαφος της δυτικής Ευρώπης προκαλώντας νεφοποίηση κατά μήκος του αρχικώς, και στη συνέχεια εκδήλωση υετού(βροχές) λόγω επαρκούς υγρασίας στα στρώματα των ανερχόμενων αερίων μαζών.

(κλικ για μεγέθυνση)

Στον υπερκείμενο χάρτη διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων διακρίνεται ο ψυχρός τομέας(μπλε) της εν λόγω διαταραχής και εξηγεί χονδρικά την μορφή που λαμβάνει η νεφική ζώνη. Συγκρίνετε αυτόν τον προγν. χάρτη με την δορυφορική φωτ. και θα διαπιστώσετε ότι όπου βρίσκεται η μπλέ γραμμή με τα τριγωνάκια(ψυχρό μέτωπο) είναι σχηματισμένη κατά μήκος του η προαναφερθείσα ζώνη κακοκαιρίας...


Στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με μία σκάφη χαμηλών πιέσεων η οποία προκαλεί βροχές κατά τόπους ισχυρές στην εν λόγω περιοχή με ισχυρούς ΒΔ ανέμους στις ακτές αυτών.
Το πλανητικό κύμα ή αλλιώς το κύμα Rossby διαμορφώνεται αυτές τις ημέρες με τρόπο που ευνοεί την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων στα δυτικά της Ευρώπης ενώ αντίθετα στην ανατολική πλευρά της ηπείρου σε γενικές γραμμές δεχόμαστε την ράχη(ridge) αυτού του κύματος και συνεπώς επικρατεί σχετική καλοκαιρία. Αν και χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση διότι για την ακρίβεια έχει αναπτυχθεί ένας εμποδισμός στα κεντρικά της Ηπείρου, μία ιδιόμορφη περίπτωση του κύματος rossby ωστόσο κρίνεται ανούσια λόγω δυσκολίας στην κατανόηση από τους μη γνώστες των προγνώσεων.

Όπως προέβλεψα σε προηγούμενο άρθρο αυτό θα αλλάξει -πρόσκαιρα εκτιμώ- από την Δευτέρα-Τρίτη με συνέπεια να αλλάξει ο καιρός στη χώρα μας, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.
Για το Πάσχα η πρόγνωση δυστυχώς και σήμερα είναι ασταθής και αναξιόπιστη, οπότε από τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαριστεί το τοπίο.