Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Νέα στοιχεία...

Σύμφωνα με τα νέα προγνωστικά στοιχεία που ανέκυψαν αναμένεται από αύριο πτώση της θερμοκρασίας, σημαντική ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο αλλά και κάποιες πρόσκαιρες βροχές στα ηπειρωτικά της χώρας. Όπως φαίνεται και από τους προγνωστικούς χάρτες η αιτία αυτής της σχετικής αλλαγής του καιρού θα είναι ο συνδυασμός ενός αβαθούς χαμηλού στα νότια της Τουρκίας με τον αντικυκλώνα της κεντροανατολικής Ευρώπης προκαλώντας έντονη βαροβαθμίδα στην περιοχή του Αιγαίου με αποτέλεσμα την ενίσχυση του βορείου ρεύματος και παράλληλα την μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Κατά τα φαινόμενα, η πτώση αυτή θα είναι πρόσκαιρη καθώς όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στην άποψη ότι από την Τρίτη κυρίως και έπειτα το ρεύμα θα στραφεί σε Νότιο μέτριας έντασης προξενώντας την άνοδο της θερμοκρασίας.
Σημειωτέον, το ενδιαφέρον του καιρού στρέφεται στην δυτική και κεντρική Ευρώπη την νέα εβδομάδα καθώς οι κάτοικοι εκείνων των περιοχών θα δεχτούν την επίδραση μίας ψυχρής εισβολής.
Στα καθ' υμάς, για αύριο Σάββατο προβλέπεται να επικρατήσουν παροδικές νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν στα ηπειρωτικά και ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η Θερμοκρασία σε μικρή πτώση σε ολόκληρη τη χώρα.
Την Κυριακή(26-10) ο καιρός θα είναι άστατος καθώς στα ηπειρωτικά πιθανώς να εκδηλώνονται τοπικά πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες -κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας- ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο ίσως τοπικά να υπερβαίνουν και τα 7 μποφόρ από ΒΑ διευθύνσεις. Η θερμοκρασία σε νέα μικρή πτώση στην Βόρεια χώρα, δεν θα ξεπεράσει τους 17-18 βαθμούς ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα κυμανθεί κατά μέσο όρο γύρω στους 19-23 βαθμούς.
Την Δευτέρα(27-10) ο καιρός θα είναι αίθριος σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές στα κεντρικά και νότια της χώρας, άνευ σημασίας. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και δεν θα ξεπεράσουν τα 6 στο Αιγαίο ενώ η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί αξιόλογα
Την Τρίτη(28-10) θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ωστόσο, στα δυτικά κι από το μεσημέρι οι νεφώσεις σταδιακά θα πυκνώσουν και σημειωθούν βροχές ή και πρόσκαιρες καταιγίδες κυρίως στα ΒΔ. Οι άνεμοι θα στο Αιγαίο δεν θα προκαλέσουν κανένα πρόβλημα καθώς θα είναι ασθενείς έως μέτριοι από νότιες διευθύνσεις. Στο Βόρειο Ιόνιο από το απόγευμα προβλέπεται ενίσχυση του Νότιου/ΝΔ ρεύματος κυρίως στα ανοιχτά τμήματα αυτού. Η θερμοκρασία σε άνοδο σε όλη τη χώρα.

Όπως προείπα στην ΒΔ-Κεντρική Ευρώπη επίκειται μία έντονη για τα δεδομένα της εποχής ψυχρή εισβολή αλλάζοντας ριζικά τον καιρό σε αυτές τις περιοχές εν σχέσει με τις προηγούμενες ημέρες. Ουσιαστικά πρόκειται για μία trough εκ του βορείου πόλου,όπου θα διεισδύσει μέχρι και τα Βόρεια της Ισπανίας προκαλώντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και σημαντικές βροχές και χιόνια! Η κατάσταση που διαφαίνεται να δημιουργείται στις εν λόγω περιοχές κρίνεται ικανή να ευνοήσει χιονοπτώσεις ακόμη και σε ημιορεινά έως και πεδινά τμήματα!!Βεβαίως, για να είναι η εκτίμηση μου πιο λεπτομερής και ασφαλής θα πρέπει να περάσουν 1-2 ημέρες ακόμα οπότε και θα επανέλθω για περισσότερες πληροφορίες γι' αυτή την ενδιαφέρουσα καιρική κατάσταση που θα προκληθεί στην Ευρώπη.

Ο παρακάτω χάρτης απεικονίζει το γεωδυναμικό ύψος, την επιφανειακή πίεση και την διάταξη των συστημάτων όπως θα είναι αυτά το πρωινό της Τετάρτης.