Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Προοπτική-εκτίμηση επόμενης εβδομάδας...

Προς επίρρωση των χτεσινών στοιχείων(βλ. το χτεσινό άρθρο μου), φαίνεται ότι θα εισέλθουμε σε μία βροχερή περίοδο(αστάθεια) από την πρωτομαγιά και έπειτα αρχικά στα βόρεια, τα κεντρικά αλλά και στο ΒΑ Αιγαίο και προς τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή στη ΝΑ Μεσόγειο με κεντρική πίεση(1000-1005hp) ενδέχεται να δώσει πολλές βροχές και στη νότια χώρα, βεβαίως είμαστε κάπως μακριά ακόμη αλλά οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί προς αυτό το σενάριο. Αν συμβούν όπως τα περιέγραψα λοιπόν, τότε προς τα μέσα τις επόμενης εβδομάδας θα επέλθει βελτίωση του καιρού και αύξηση της θερμοκρασίας στα κατώτερα κυρίως στρώματα της τροπόσφαιρας ως συνέπεια αυτού κάποια αστάθεια κυρίως στα ορεινά δεν θα πρέπει να αποκλείεται.
Επιχειρώντας να προχωρήσω ακόμη λίγο στην πρόγνωση κινδυνεύοντας ωστόσο να γίνω "μελλοντολόγος" καθότι η κατάσταση είναι αρκετά επισφαλής ενώ παρατηρείται και μία σχετική διχογνωμία στα μοντέλα καιρού, αχνοφαίνεται όμως επέκταση του αζορικού αντικυκλώνα ο οποίος ενδέχεται να ευνοήσει την κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών στα Βαλκάνια από την Πέμπτη(7-5). Εάν πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο τότε στη δυτική Ευρώπη(Ισπανία, Γαλλία, νότια Αγγλία) θα θυμίσει καλοκαίρι με εντυπωσιακή άνοδο της θερμοκρασίας εν αντιθέσει με τα Βαλκάνια.
Θα εξεταστεί το σενάριο αυτό με περισσότερα στοιχεία τις επόμενες ημέρες.


Τώρα, θα προσπαθήσω να "εκλαικεύσω" τους προγνωστικούς χάρτες οι οποίοι αναφέρονται στα σενάρια που μίλησα στην τελευταία παράγραφο του παρόντος άρθρου. Δηλαδή, από τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας και έπειτα. Το κατά πόσο θα επαληθευτούν όπως προείπα θα το εξετάσω τις επόμενες ημέρες...


Ο παραπάνω προγν.χάρτης απεικονίζει(στα 500hp) το γεωδυναμικό ύψος, τη θερμοκρασία στα 500hp, τη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων και την επιφανειακή πίεση για τη Δευτέρα(4-5)



(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)


Ο παρακάτω προγν.χάρτης καταδεικνύει την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στο ισοβαρικό επίπεδο των 300hp(9000m ύψος απ την επιφάνεια κατά μέσο όρο) για την Τετάρτη(6-5).Εδώ, μπορείτε να παρατηρήσετε τους κύριους αεροχείμαρρους.


(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)



Ο παραπάνω προγν.χάρτης απεικονίζει(στα 500hp) το γεωδυναμικό ύψος, τη θερμοκρασία στα 500hp, τη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων και την επιφανειακή πίεση για την Τετάρτη(6-5).



(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)