Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2007

Προοπτική του καιρού για 1/1

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη του καιρού για τις επόμενες ημέρες. Έπειτα από μία περίοδο «αντικυκλωνική» με ηλιοφάνεια και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κυρίως αυτές των ελάχιστων τιμών, σταδιακά καταρρέει ο ισχυρός αντικυκλώνας με αποτέλεσμα την επίσκεψη χαμηλών από τα δυτικά και την άνοδο της θερμοκρασίας εις σε ότι αφορά τις ελάχιστες τιμές της. Από αύριο λοιπόν, αναμένεται η δημιουργία ενός χαμηλού( αβαθές, διότι οι αντικυκλωνικές «πιέσεις» από ΒΑ Ευρώπη είναι ακόμη υψηλές αποτρέποντας την δημιουργία χαμηλών με βάθος πίεσης) το οποίο όμως θα προκαλέσει κάποιες βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στις εξής περιοχές: Δυτική, κεντρική, και νότια Ελλάδα, οι υπόλοιπες περιοχές δεν θα έχουν κάτι το ιδιαίτερο παρά μόνο κάποιες νεφώσεις. Οι άνεμοι δεν θα είναι σημαντικά ενισχυμένοι και οι θερμοκρασίες στα ίδια επίπεδα( 9-10 στα βόρεια, 11-16 στα νότια).
Την Παρασκευή(28/12) αναμένεται βελτιωμένος καιρός σε γενικές γραμμές. Μόνο στην ΒΔ και πιθανώς στα κεντρικά υπάρχει η πιθανότητα ασθενών βροχών το απόγευμα. Οι άνεμοι δεν θα προκαλέσουν κανένα πρόβλημα ενώ η θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα.
Το Σάββατο και την Κυριακή ο καιρός θα είναι καλός με λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες κυρίως στα δυτικά και νότια όπου υπάρχει το ενδεχόμενο ασθενών βροχών μικρής διάρκειας. Δεν προβλέπεται η θερμοκρασία να παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.
Την Δευτέρα(31/12) προβλέπεται να μας επηρεάσει μία διαταραχή από τα ΒΑ της Ευρώπης με συνέπεια την μικρή πτώση της θερμοκρασίας και την εκδήλωση βροχών στις ανατολικές και νότιες περιοχές ενώ χιόνια θα σημειωθούν στα ορεινά των προαναφερθεισών περιοχών, ασθενή κατά βάση. Στα βόρεια η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει το μεσημέρι τους 7 βαθμούς ενώ και στην υπόλοιπη χώρα θα είναι χαμηλές σχετικά(8-13β). Οι άνεμοι θα είναι ισχυροί στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο( 7-8).
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις στις 1/1 πρόκειται να μας επηρεάσει μια ψυχρή εισβολή από την βόρεια Ευρώπη προκαλώντας πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την χώρα. Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνονται σημαντικά φαινόμενα ενώ και στις 2/1 η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει, με την διαφορά ότι υπάρχει πιθανότητα για βροχές και χιόνια ασθενή.