Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Η μετεωπορεία της εβδομάδας...

Όπως είχα προβλέψει ήδη από την προηγούμενη Τετάρτη ο καιρός στην κεντρική και νότια χώρα έχει καταστεί από σήμερα άστατος με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες δεν αποκλείεται να λάβουν και έντονο χαρακτήρα στα ΝΑ νησιωτικά τμήματα. Στα αξιοσημείωτα της αλλαγής του καιρού θα είναι και η ένταση των ανέμων στα νότια του Αιγαίου όπου θα πνέουν από Β-ΒΔ μέχρι 6 μποφόρ. Τα φαινόμενα προς το βράδυ φαίνεται ότι θα παρουσιάσουν ύφεση. Η θερμοκρασία σε κάπως πιο χαμηλά για την εποχή επίπεδα θα ανέλθει στους 18-20 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός ότι προέκυψαν κάποιες διαφοροποιήσεις στα προγνωστικά στοιχεία για την εξέλιξη της τρέχουσας εβδομάδας σε σχέση με αυτά που είχα δημοσιεύσει στο προηγούμενενο άρθρο, τα οποία θα αναδείξω στην πορεία του άρθρου.
Για αύριο Τρίτη αναμένεται στην ανατολική και νότια χώρα βροχές μέτριας εντάσεως και σποραδικές καταιγίδες. Προς το μεσημέρι και έπειτα θα επέλθει σταδιακή βελτίωση του καιρού. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά ο καιρός θα είναι καλός με λίγες αραιές νεφώσεις που προς το απόγευμα όμως αναμένεται να πυκνώσουν και να εκδηλωθούν βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στο νότιο Αιγαίο από Βόρειες διευθύνσεις 6 και τοπικά στα ΝΑ 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα.
Την Τετάρτη(6-5) ο καιρός αρχικά θα είναι αίθριος σε γενικές γραμμές. Από το μεσημέρι στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και ενδεχομένως βροχές και σποραδικές καταιγίδες, με σχετικά γρήγορη βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει ιδιαίτερη μεταβολή.
Σε επίπεδο γενικότερης κυκλοφορίας από την Πέμπτη(7-5)
η ανάπτυξη ενός πανίσχυρου χαμηλού στα βόρεια της Μ. Βρετανίας με κεντρική πίεση αρχικά στα 970hp(!) αναμένεται κατ' αρχήν να επιδεινώσει τον καιρό στη ΒΔ Ευρώπη με σημαντική ενίσχυση των ανέμων, βροχές και πτώση της θερμοκρασίας ενώ παράλληλα θα αποτελέσει την καθοριστική αιτία της διαμόρφωσης της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας σε ολόκληρη την Ήπειρο. Για την ακρίβεια, θα ευνοηθεί η ανάπτυξη αντικυκλωνικής ροής στα έγκατα της Ευρώπης(με τη μορφή σφήνας). Πλανητικά αυτό μεταφράζεται ότι η κεντρο-ανατολική Ευρώπη θα βρεθεί υπό την επήρεια της ράχης του κύματος Rossby εν αντιθέσει με την ΒΔ Ευρώπη που θα βρίσκεται στη σκάφη του εν λόγω κύματος.
Συνέπεια των παραπάνω θα είναι η μεταφορά αρκετά θερμών αερίων μαζών(και στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας) από τα ΒΔ της Αφρικής προς την κεντρο-
ανατολική Ευρώπη με άμεσο επακόλουθο τη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι σε πολλές περιοχές αυτών των τμημάτων το ερχόμενο Σ/Κ ο υδράργυρος θα αγγίξει και τους 25-27 βαθμούς. Φυσικά, στη ζώνη μεταφοράς των θερμών αερίων μαζών συμπεριλαμβάνεται και η χώρα μας.

Η εξέλιξη της προηγηθείσας κατάστασης θα εξηγηθεί αναλυτικά στο επόμενο άρθρο μου διότι παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον.