Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Ενίσχυση των βοριάδων...

Γενικά σήμερα επικρατούν στις περισσότερες περιοχές πολύ καλές καιρικές συνθήκες που θυμίζουν έντονα το καλοκαίρι, ειδικά στις νότιες περιοχές όπου το φαινόμενο της υγρασίας σε συνδυασμό με την ζέστη και την άπνοια προκαλεί έντονη δυσφορία στους κατοίκους αυτών των περιοχών. Εξαίρεση αποτελούν τα δυτικά τμήματα της χώρας καθώς εκεί επικρατούν νεφώσεις με βροχές μέτριας εντάσεως κατά διαστήματα. Η αιτία αυτής της κατάστασης είναι ένας αυλώνας ανώτερης ατμόσφαιρας ο οποίος προερχόμενος από το χαμηλό που βρίσκεται στην Νορβηγία κινείται αργά από την Ιταλία προς την περιοχή μας και αναμένεται να αλλάξει τον καιρό στην χώρα μας από σήμερα αργά το βράδυ και έπειτα.
Η αλλαγή θα ξεκινήσει από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες οι οποίες γρήγορα θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν -κυρίως- την υπόλοιπη κεντρική και βόρεια χώρα και δευτερευόντως τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας μας. Στα αξιοσημείωτα αυτής της κακοκαιρίας θα είναι η σύντομη διάρκεια των φαινομένων καθώς ήδη από το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιώνεται σημαντικά παντού(ως προς τις βροχές).
Κύριο όμως χαρακτηριστικό αυτής της μεταβολής θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας αλλά και η σφοδρότητα των βορείων ανέμων οι οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν (κυρίως το μεσημέρι) και να υπερβούν τα 7 μποφόρ αγγίζοντας τα 8 στα πελάγη-ίσως πρόσκαιρα και τα 9 στο βόρειο Αιγαίο- . Από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν εν μέρει.
Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να υπερβεί τους 17 βαθμούς στην Βόρεια Ελλάδα και τους 19-22 στην υπόλοιπη χώρα.
Την Δευτέρα(6-10) ο καιρός θα είναι βελτιωμένος παντού. Λίγες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά, η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ από ΒΔ διευθύνσεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία παρόμοιος καιρός με την Δευτέρα θα επικρατήσει τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη(9-10).
Τις επόμενες ημέρες θα εξεταστεί και η πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου χαμηλού στην κεντρική μεσόγειο και η πιθανή κίνησή του προς τη χώρα μας.

Παρατηρήστε στον παρακάτω χάρτη την διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων, το γεωδυναμικό ύψος αλλά και τον δείκτη του απόλυτου στροβιλισμού στα 500hp, το πρωί της Κυριακής.