Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Καιρικά νέα...

Είναι γεγονός ότι διάγουμε μία παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας αλλά και υψηλών θερμοκρασιών, ιδίως από το προηγούμενο Σ/Κ η θερμοκρασία άγγιξε ή και ξεπέρασε τις συνήθεις θερμοκρασίες του Μαΐου Ενδεικτικώς, να αναφέρω ότι σε κάποιες περιοχές όπως ή Κρήτη ή στην ανατολική Πελοπόννησο ο υδράργυρος ανήλθε στους 28-29βαθμούς θυμίζοντας έντονα τον Ιούνιο!! Οι "μονίμως" εγκαταστημένες χαμηλές πιέσεις στα δυτικά της Ευρώπης σε συνδυασμό με έναν αντικυκλώνα εμποδιστή που ταλάνιζε την περιοχή μας δεν επέτρεπαν την διέλευση κανενός αξιόλογου συστήματος προς την περιοχή μας ενώ διατηρούσε την θερμοκρασία κατά 7-9 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα! Ουσιαστικά, σε επίπεδο ανώτερης τροπόσφαιρας ο πρωτεύον παράγοντας της ανομβρίας ήταν ο υποτροπικός αεροχείμαρρος ο οποίος διήρκεσε ασυνήθιστα πολύ.
Το ερχόμενο Σ/Κ αναμένεται να αλλάξει κάπως η παρούσα κατάσταση καθώς ο αντικυκλώνας στην Ουκρανία(1035hp) κατά τις ταλαντώσεις του θα επιτρέψει την κάθοδο ψυχρότερων αερίων μαζών στα κατατόπια μας με συνέπεια την πτώση της θερμοκρασίας και την εναρμόνιση της με τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Οι βροχές δεν θα είναι πολλές δυστυχώς αυτός ο αντικυκλώνας που προανάφερα δεν θα επιτρέψει την κίνηση ενός χαμηλού προς την περιοχή μας αντιθέτως θα το "εξασθενήσει".
Αναλυτικώς, αύριο Παρασκευή(7-11) θα επικρατήσει γενικά καλός καιρός. Σταδιακά, στην δυτική Ελλάδα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές προς το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα μόνον τοπικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στην Βόρεια κυρίως χώρα. Οι άνεμοι ασήμαντοι...
Το Σάββατο(8-11) στην Δυτική Ελλάδα νεφώσεις με βροχές ή και σποραδικές καταιγίδες με σταδιακή εξασθένησις. Στην υπόλοιπη χώρα πέρα από τις νεφώσεις ίσως σημειωθούν τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά μικρής διάρκειας. Η θερμοκρασία σε πτώση σε ολόκληρη τη χώρα. Ενδεικτικώς, στην Βόρεια χώρα δεν θα υπερβεί τους 17-18 βαθμούς. Οι άνεμοι από ΒΑ διευθύνσεις 6-7 μποφόρ στο Βόρειο μόνον Αιγαίο.
Την Κυριακή(9-11) νεφώσεις με κάποιες ασθενείς βροχές κατά διαστήματα στα ηπειρωτικά έως το μεσημέρι. Ακολούθως, περαιτέρω βελτίωση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση στην Βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν παρεμφερείς με το Σάββατο.
Ο καιρός σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία θα διατηρηθεί παρόμοιος με την Κυριακή τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη(12-11)...
Κρίνω απαραίτητο όμως να επισημάνω ότι η τάση των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων είναι ότι από τα μέσα του μηνός πρόκειται να αλλάξει άρδην ο καιρός και στην χώρα μας. Μένει να δούμε εάν θα επαληθευτούν...

Μια και ο καιρός δεν είναι ενδιαφέρον στην χώρα μας, παραθέτω τον χάρτη γεωδυναμικού ύψους(παχ.ατμ.στρώματος), διάταξης βαρομετρικών συστημάτων και επιφανειακής πίεσης για την επόμενη Πέμπτη(13-11) ώστε να δειχθεί η αλλαγή του καιρού στην ΒΔ-Κ Ευρώπη..



.