Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009

Νέα δεδομένα-ανάλυση του καιρού...

Κρίνεται απαραίτητη η συγγραφή ενός νέου άρθρου καθώς προέκυψαν κάποιες διαφοροποιήσεις στα προγνωστικά δεδομένα εν συγκρίσει με αυτά που ίσχυαν χτες.
Τα νέα δεδομένα συγκλίνουν στο γεγονός
ότι η πτώση της θερμοκρασίας για την Κυριακή(26-4) πιθανώς να μην συνδυαστεί με βροχές και καταιγίδες ούτε στα βόρεια. Παρότι το ενδεχόμενο να βρέξει είναι ακόμη υπαρκτό,τα νέα στοιχεία μειώνουν την πιθανότητα αξιόλογων βροχοπτώσεων, ιδίως για τα πεδινά. Εις σε ότι αφορά την πτώση της θερμοκρασίας αυτή θα είναι σημαντική στη βόρεια χώρα, κατά 4-5 βαθμούς εν σχέσει με το Σάββατο.
Την νέα εβδομάδα προβλέπεται με τα υπάρχοντα στοιχεία
σοβαρή επιδείνωση στη δυτικο-κεντρική Ευρώπη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ισχυρούς δυτικούς/ΝΔ ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Η αιτία αυτής της ραγδαίας αλλαγής του καιρού στις εν λόγω περιοχές θα είναι η εκτεταμένη σκάφη χαμηλών πιέσεων που αναμένεται να φθάσει έως και την κεντρική μεσόγειο προκαλώντας μέσω του αεροχείμαρρου ισχυρά χαμηλά, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μ. Βρετανίας όπου η πίεση του χαμηλού θα βυθιστεί στα 990hp. Την όλη κατάσταση θα διαμορφώσει κατά αυτό τον τρόπο ως συνήθως το πλανητικό κύμα(Rossby) του οποίου η σκάφη θα βρίσκεται στη δυτική πλευρά της ηπείρου προξενώντας έτσι τις γενικευμένες υφέσεις άρα και κακοκαιρίες ενώ αντιθέτως η ράχη του κύματος θα επηρεάζει την ανατολική πλευρά της Ευρώπης με αποτέλεσμα την σχετική καλοκαιρία αλλά και την άνοδο της θερμοκρασίας.
Για να γίνομαι κατανοητός, η Ελλάδα θα βρίσκεται στην ράχη του κύματος που σημαίνει απλά ότι ο καιρός θα είναι γενικά καλός. Βέβαια, αξίζει να τονίσω ότι τη Δευτέρα(27-4) έως την Τρίτη(28-4) το πρωί θα κυριαρχεί η συννεφιά ενώ
θα εκδηλωθούν ασθενείς βροχές κατά βάση στη βόρεια χώρα πρόσκαιρου χαρακτήρα. Αιτία αυτού φαίνεται ότι θα είναι η θερμή μετωπική επιφάνεια του χαμηλού που θα επηρεάζει σημαντικότατα την Ιταλία. Από την Τρίτη το μεσημέρι όμως και έπειτα ο ουρανός θα "καθαρίσει" ενώ η θερμοκρασία ήδη από τη Δευτέρα θα σημειώνει σταδιακή άνοδο μέχρι τουλάχιστον την Τετάρτη(29-4) για να σταθεροποιηθεί σε ιδιαίτερα καλές τιμές για την εποχή(έως και 24 βαθμούς στα πεδινά ηπειρωτικά).

(κλικ για μεγέθυνση)

Ο παραπάνω προγν.χάρτης απεικονίζει(στα 500hp) το γεωδυναμικό ύψος, το πάχος του ατμ.στρώματος, τη διάταξη των βαρομετρικ
ών συστημάτων και την επιφανειακή πίεση για τη Δευτέρα.


7 σχόλια:

πετρούλα είπε...

πιστευεις γενικά ότι έχει αλλάξει το κλίμα στην ελλάδα τον τελευταίο καιρό; μια ελαφρά μετατόπιση των εποχών;

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε αεροχείμαρρε
Εκτός από την κλιματική αλλαγή που προτείνει η Πετρούλα, εγώ πιστεύω πως καλή ιδέα θα ήταν να ασχοληθείς με τη θεωρία του χάους. Νομίζω πως κατασκευάστηκε από ένα μετεωρολόγο, αλλά μάλλον εσύ είσαι πιο ειδικός επί του θέματος...

aeroxeimarros είπε...

Πετρούλα, κατ'αρχήν διευκρίνισε μου τι εννοείς "τον τελευταίο καιρό".Σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει σημαντικά το κλίμα τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα καθώς υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι θα αλλάξει, όπως φυσικά και σε παγκόσμια κλίμακα πράγμα το οποίο δεν αμφισβητείται από κανέναν επιστήμονα.
Όσον αφορά τις εποχές ίσως να είναι σωστό αυτό που λες αλλά και πάλι ο καιρός παρουσιάζει πολλές αποκλίσεις από τα συνήθη κλιματικά επίπεδα.
Ανορθόδοξε, η θεωρία του χάους είναι όντως ενδιαφέρουσα αλλά ακόμη δεν αποδείχθηκε ότι ισχύει στην ατμόσφαιρα.Γενικώς το θέμα αυτό επιδέχεται πολλές συζητήσεις.

Το θέμα με το οποίο σκοπεύω να ασχοληθώ σύντομα είναι οι κυκλώνες οπότε μείνετε συντονισμένοι!

πετρούλα είπε...

Κοίτα αεροχείμαρρε....από οσο μπορώ να θυμηθώ, και μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη αλλαγή. Βέβαια την αλλαγή την αντιλαμβάνομαι μόνο στο πετσί μου και όχι με μετρητές και εκτεταμένη παρατήρηση όσο εσύ....

aeroxeimarros είπε...

Αγαπητή πετρούλα, η αλλαγή που λες ότι υπάρχει οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε φυσικά αίτια απόρροια της περίπλοκης μηχανής του καιρού την οποία ακόμη δεν είμεθα σε θέση να γνωρίζουμε πλήρως. Γενικώς, θα πρέπει να έχεις υπ'όψη σου ότι ο καιρός διαθέτει κάποια "κέντρα δράσης" που τον καθορίζουν. Αυτά όμως δεν παρουσιάζουν πάντα τις ίδιες θέσεις και αποκλίνουν εκ των μέσων τιμών τους με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του καιρού αναλόγως για κάποιες χρονικές περιόδους.
Πως λέμε η ζωή κύκλους κάνει; έτσι και ο καιρός.

Το πρόβλημα έγκειται στο εξής: Η κλιματική αλλαγή επιτείνει ή δυσχεραίνει αυτούς τους κύκλους με απρόβλεπτες συνέπειες...

Άθεος είπε...

Είδα κι εγώ site για τον καιρό, είδα και την Πετρούλα και είπα να ρίξω μια ματιά… αλλά δεν…

Άθεος είπε...

Θέλω να πω…δεν είδα… συνεφούληδες και αερούληδες (κατά το πρότυπο της γνωστής Πετρούλας!)
…φαίνεται σοβαρή η σελίδα σου, πράγμα που θα μας χρησιμεύσει για να ενημερωνόμαστε καλύτερα για τον καιρό και κυρίως να ρωτάμε ορισμένα πράγματα!