Τρίτη, 28 Απριλίου 2009

Προοπτική-ανάλυση του καιρού...

Τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία υποδεικνύουν ακριβώς αυτό που έγραψα και στο προηγούμενο άρθρο μου, ήτοι από την πρωτομαγιά αναμένεται μεταβολή του καιρού με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας όπως επίσης και στο ΒΑ Αιγαίο. Η διαφαινόμενη εξέλιξη του καιρού συνίσταται στο γεγονός της ανάπτυξης εκ νέου εμποδιστικών τάσεων στην κεντρο-βόρεια Ευρώπη. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν αντικυκλώνα-εμποδιστή που εγκαθίσταται στα εν λόγω τμήματα της Ηπείρου με άμεση συνέπεια να παρεμποδίζει τη διέλευση των διαταραχών από τα δυτικά προς τα κεντρικά, και τις εξαναγκάζει να τον παρακάμπτουν από τα βόρεια και εν μέσω αυτών να καταλήγουν κατ' ευθείαν στα ανατολικά τμήματα με νότια κατεύθυνση(βέβαια, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ακριβή διάταξη του). Σε επίπεδο πλανητικής κυκλοφορίας αυτό που περιέγραψα παραπάνω μεταφράζεται στο γεγονός ότι η χώρα μας θα βρίσκεται στη σκάφη του κύματος Rossby η οποία συνδέεται με την ανάπτυξη χαμηλών βαρομετρικών στην επιφάνεια ενώ τα κεντρο-βόρεια τμήματα της Ευρώπης θα βρίσκονται στη ράχη ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης αντικυκλώνα στην επιφάνεια(κοινώς, η κυκλοφορία ονομάζεται μεσημβρινή). Αξίζει να τονιστεί εδώ ότι η άκρως ΒΔ Ευρώπη θα βρίσκεται υπό την επιρροή της σκάφης του κύματος, και μάλιστα η προδιαγραφόμενες συνθήκες ευνοούν τον σχηματισμό πολύ ισχυρών συστημάτων. Η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι θα διατηρήσει την αστάθεια και τις σχετικώς χαμηλές πιέσεις στη χώρα μας καθ' όλη τη διάρκεια του ερχόμενου Σ/Κ που σημαίνει απλά ότι τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειώνονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Στα άκρως ενδιαφέροντα των επόμενων ημερών θα είναι -όπως άφησα να εννοηθεί- η δημιουργία ενός πανίσχυρου χαμηλού στα ΒΔ της Μ. Βρετανίας του οποίου η κεντρική πίεση θα βυθιστεί στα 975hp κάτι που προσιδιάζει "επικίνδυνα" σε κυκλώνα. Το εν λόγω σύστημα θα επιφέρει την Π
αρασκευή(1-5) σημαντική επιδείνωση του καιρού εκεί, με αρκετές βροχές και ανέμους που θα φθάσουν στα ανοιχτά της θάλασσας και τα 9-10 μποφόρ ίσως και λίγο περισσότερο!


Ο παρακάτω προγν.χάρτης καταδεικνύει την κυκλοφορία της ατμ
όσφαιρας στο ισοβαρικό επίπεδο των 300hp(9000m ύψος απ την επιφάνεια κατά μέσο όρο) για την Παρασκευή(1-5). Για να γίνεται ο χάρτης πιο εύληπτος τον επεξεργάστηκα προσπαθώντας να εξηγήσω την προηγηθείσα ανάλυση του καιρού.


(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)


4 σχόλια:

Άθεος είπε...

Μιας και φαίνεσαι ειδικός, πάντα ήθελα να μάθω: έχει εκδηλωθεί ποτέ κυκλώνας στην Αθήνα;
Κι αν πρόκειται ποτέ να συμβεί, κάποιος μικρής κλίμακας, όλες αυτές οι κεραίες και οι λαμαρίνες που βρίσκονται στις ταράτσες που θα πάνε;

aeroxeimarros είπε...

Φίλε, ποτέ μην το ξαναπείς αυτό! :)
Οι κυκλώνες σχηματίζονται στα θερμά τροπικά νερά, συγκεκριμένα μεταξύ 5 και 20 μοιρών βόρεια και νότια του Ισημερινού. Πρόκειται ουσιαστικά για εξαιρετικά σφοδρές θύελλες που εμφανίζονται κυρίως τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο(δεν αποκλείεται όμως να σχηματιστούν και σε άλλους μήνες).

Εδώ στην Ελλάδα και γενικώς στην Ευρώπη(στα μέσα πλάτη) έχουμε τα λεγόμενα χαμηλά ή τις υφέσεις που είναι τελείως διαφορετικά σε δομή από τα αντίστοιχα χαμηλά των τροπικών(δηλαδή τους κυκλώνες).

Αν εννοείς σίφωνα όμως, που σίγουρα αυτό θα εννοείς, ναι μικρής κλίμακας τέτοιων φαινομένων συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας. Στην Αθήνα έχει σημειωθεί στο Ελληνικό αλλά αυτή την στιγμή δεν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία, θα σε ενημερώσω όμως-βλέπεις, δεν είμαι και κάτοικος Αθήνας :)

Κάποιες φορές είναι δυνατόν να εκδηλωθούν με τέτοια σφοδρότητα και να καταστρέψουν όχι μόνο αυτά που λές αλλά και χειρότερα...

Νομίζω ότι πρέπει να γράψω αναλυτικό άρθρο γι' αυτά, είναι απαραίτητη η ενημέρωση...συμφωνείς;

Άθεος είπε...

Είδες πόσα πράγματα δεν ξέρουμε;
Να ένα θέμα για μια επόμενη ανάρτηση που θα ενδιαφέρει κι άλλους πιστεύω!
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου!

aeroxeimarros είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Όποτε λοιπόν σου προκύπτουν καιρικές απορίες, ξέρεις που θα ρωτάς :)