Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Πτώση της Θερμοκρασίας από Κυριακή(17-5)...

Όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία καταδεικνύουν την υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών να λαμβάνει χώρα από την ερχόμενη Κυριακή(17-5) καθώς ένα χαμηλό από τη δυτικο-κεντρική Ευρώπη, η οποία σημειωτέον θα επηρεάζεται από διερχόμενα χαμηλά βαρομετρικά με πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες, θα καταφέρει λοιπόν να διαφύγει από εκεί και να κινηθεί προς τα νότια των Βαλκανίων μεταφέροντας ταυτοχρόνως και πιο ψυχρές αέριες μάζες με τη μορφή του Δ/ΒΔ επιφανειακού ρεύματος.
Ενδεικτικώς να αναφέρω ότι την Κυριακή το μεσημέρι η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στους 22-25 βαθμούς στα ηπειρωτικά.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν επίσης την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας απ την επόμενη εβδομάδα μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα καταστεί άστατος ο καιρός που ίσως δώσει αρκετές βροχές στα ηπειρωτικά κυρίως από την άλλη Τρίτη(19-5).
Βέβαια είμαστε ακόμη μακριά αλλά είναι ένα σενάριο αρκετά πιθανό με βάση τα κύρια διεθνή προγνωστικά μοντέλα καιρού.

Αύριο θα ασχοληθώ με την κακοκαιρία της δυτικής Ευρώπης.


3 σχόλια:

Erymanthos είπε...

Καλησπέρα από Erymantho και την Πάτρα. Έχω που βλέπω καιρικό ενδιαφέρον σε αυτές τις ημερομηνίες (17-20) Μαϊου περίπου, εδώ και 1-2 βδομάδες απο τα μετεωρολογικά μοντέλα. Συνήθως, και με βάση την εμπειρία στην παρακολούθηση ανάλογων περιπτώσεων (ως απλός θεατής βέβαια), το από πολύ νωρίς χρονικά προβλεφθέν καιρικό μέτωπο, τελικά θα φθάσει στη χωρα μας, αλλά ποτέ δεν ξέρουμε μάλλον πια θα είναι η έντασή του και ποιές ακριβώς περιοχές θα επηρεάσει. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι, ότι το όλο θέμα γεννά απίστευτο ενδιαφέρον, καθώς πολύ πιθανόν να είναι και το τελευταίο οργανωμένο σύστημα πρός την Ελλάδα. Ωραία θα ήταν να μας άφηνε κι εδώ στην Πάτρα καμιά 10αριά τελευταία χιλιοστά έστω!

Αναμένω τις μελλοντικές παρατηρήσεις σου ως πρός την πορεία του θέματος με ενδιαφέρον.

Erymanthos

aeroxeimarros είπε...

Erymanthos
Πρέπει να περιμένουμε και τα υπόλοιπα τρεξίματα των μοντέλων για να βεβαιωθούμε για το τι θα επικρατήσει για την Κυριακή και μετά.
Η πιθανότητα πλέον να μας επηρεάσει οργανωμένο σύστημα έχει μειωθεί αρκετά, ενώ η σφήνα είναι καλά
εγκαταστημένη στην περιοχή μας,και δεν αποκλείεται να καθορίσει την εξέλιξη της κίνησης της διαταραχής.
Αν προσέξεις το σημερινό ραν 00 του γφσ θα δεις ότι ούτε καν στα ανώτερα δεν δίνει ψυχρή διέλευση!

Καλύτερα όπως είπα να περιμένουμε για να μιλήσουμε με σιγουριά...

Καλή συνέχεια!

aeroxeimarros είπε...

το 06 επανέφερε το σύστημα στα χτεσινά δεδομένα!