Τρίτη, 5 Μαΐου 2009

Θερμή εισβολή το Σ/Κ

Όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία καταδεικνύουν πλέον τις καλοκαιρινές προδιαθέσεις του καιρού καθότι όπως εξηγήθηκε αναλυτικά στο προηγούμενο άρθρο μου, η ανάπτυξη αντικυκλωνικής ροής στην κεντρο-ανατολική Ευρώπη θα ευνοήσει τη μεταφορά αρκετά θερμών αερίων μαζών από τα ΒΔ της Αφρικής προς την εν λόγω περιοχή της Ηπείρου και κατ' επέκταση στη χώρα μας. Η μεταφορά της θερμής αέριας μάζας πρόκειται να λάβει χώρα από την Παρασκευή και ειδικά το Σ/Κ. Συγκεκριμένα στη χώρα μας η θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει στα ηπειρωτικά πεδινά στους 25-26 βαθμούς ενώ την Κυριακή δεν αποκλείεται ο υδράργυρος να αγγίξει και τους 28 βαθμούς στις "επιρρεπείς" στη ζέστη περιοχές. Η όποια υποψία υπήρχε μέχρι χτες για την ακριβή κίνηση ενός αποκομμένου χαμηλού από την γενικότερη κυκλοφορία της ατμόσφαιρας προερχόμενο από τη Βόρεια Ευρώπη εξαλείφεται καθώς το χαμηλό θα διαγράψει αρκετά πιο ΝΑ πορεία καταλήγοντας προς την Μαύρη θάλασσα και την Τουρκία. Όσον αφορά τη ΒΔ Ευρώπη το ισχυρό χαμηλό για το οποίο μίλησα χτες συνοδευόμενο από πολύ ψυχρές αέριες μάζες για τα δεδομένα της εποχής στα ανώτερα κυρίως στρώματα(-30 βαθμούς στα 500hp) θα προκαλέσει γενικευμένη κακοκαιρία καθ' όλη τη διάρκεια του Σ/Κ στη Μ. Βρετανία-Γαλλία- Γερμανία αλλά ιδίως στη Σκανδιναβία(Νορβηγία-Σουηδία) όπου οι ισχυροί δυτικοί-ΝΔ άνεμοι σε συνδυασμό με ισχυρές βροχές θα μετατρέψουν σε άκρως φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού εκεί. Για τη νέα εβδομάδα θα γράψω αναλυτικότερα σε επόμενο άρθρο, απλά να τονίσω ότι τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία υπολογίζουν την επέκταση του αζορικού σταδιακά προς τη Μ. Βρετανία, παράλληλα θα κυριαρχήσει στην άκρως δυτική Ευρώπη ένα αποκομμένο χαμηλό προκαλώντας κακοκαιρία σε Γαλλία-Ισπανία ενώ στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της Ηπείρου(άρα και στην Ελλάδα) ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.

(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)

Ο παραπάνω προγν.χάρτης απεικονίζει(στα 500hp) το γεωδυναμικό ύψος, το πάχος του ατμ.στρώματος, τη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων και την επιφανειακή πίεση για την Κυριακή(10-5).


4 σχόλια:

Άθεος είπε...

Άντε επιτέλους, να πάμε και για κ’ ανά μπανάκι!

aeroxeimarros είπε...

Πάντως η θάλασσα είναι ακόμα ψυχρή...

Άθεος είπε...

Ψυχρή ας είναι
...ανάποδη να μην είναι:

aeroxeimarros είπε...

xaxaxa!πριν από λίγο έβλεπα την εκπομπή ράδιο αρβύλα με τον Κανάκη, όπου σατίριζαν ένα ρεπορτάζ του άλφα για φονικές μέδουσες στη Μεσόγειο με πλοκάμια έως και 50m!!!!