Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Είμαστε τελικά ρατσιστές;; Αποφασίστε!

Αν και το προηγούμενο άρθρο θα έλεγα «πείραξε» κάποιους άθεους επειδή προσπάθησα να επικεντρωθώ σε αυτά που μας ενώνουν άθεους και πιστούς, το αυτονόητο δηλαδή τέλος πάντων.
Κρίνω ιδιαίτερα σημαντική τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Public Issue η οποία δημοσιεύεται στην «καθημερινή της Κυριακής» . Το θέμα βεβαίως της έρευνας είναι επίκαιρο και δεν είναι άλλο από τους μετανάστες στην Ελλάδα!

Επειδή το φαινόμενο της ρεφορμιστικής αριστεράς, και ιδιαίτερα στη χώρα μας στο να αποδίδει την ρετσινιά του «ρατσιστή» Έλληνα είναι σύνηθες για να μη μιλήσω ότι όποιος τολμήσει να κατακρίνει τις πρακτικές του Ισραηλινού κράτους χαρακτηρίζεται άμεσα ως «αντισημίτης» από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων(κατ’ επιλογή φυσικά ανάλογα με τα εκάστοτε ρεύματα ή συμφέροντα και όχι επί της ουσίας).

Αν θέλετε τη δική μου άποψη ο Έλληνας είναι ρατσιστής όσο και ο άνθρωπος γενικά έχει αυτήν την ιδιότητα εκ φύσεως, πως το λένε, στο DNA του. Δεν έχει να κάνει με την καταγωγή ή τη φυλή παρά με μία ιδιότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς που καθορίζεται ο βαθμός της από τα προσωπικά βιώματα ή και συλλογικά κάθε κοινωνίας!

Επί της ουσίας θα έλεγα ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι κατατοπιστικά:
Κατ ‘αρχήν γενικά αποδεικνύεται μέσω αυτής ότι ο Έλληνας είναι μεν φοβικός απέναντι στους μετανάστες αλλά όχι ρατσιστής καθότι όπως δείχνει η έρευνα το 87% εμφανίζεται θετικό στο γεγονός ότι οι μετανάστες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και παροχές με τους Έλληνες!!
Με όσα ακούγονται για τη λαθρομετανάστευση μπορεί να υπάρχει μία συντηρητική στροφή της κοινωνίας καθώς πολλοί(62%) δεν αξιολογούν θετικά την παρουσία τους στη χώρα μας αλλά ταυτόχρονα αυξήθηκε το ποσοστό που κατανοεί την κακομεταχείρισή τους και εν γένει τις άθλιες συνθήκες κατά τις οποίες επιβιώνουν αγγίζοντας το 65%!!
Επίσης ιδιαίτερα ενθαρρυντικό κρίνεται το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ του Τζαμιού (56%) ενώ το ποσοστό για τη δημιουργία ισλαμικού νεκροταφείου φτάνει το 71%!

Ο καθένας μπορεί να κρίνει κατά το δοκούν όμως νομίζω ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τόσο περίπλοκο θέμα λόγω του ότι στις κοινωνικές επιστήμες δεν υπάρχει η αντίστοιχη αντικειμενικότητα των θετικών, και είναι χρέος μας τέτοια ζητήματα να τα θεωρούμε ιδιαίτερα ευαίσθητα και να τα εξετάζουμε ψύχραιμα χωρίς προκαταλήψεις.

Την έρευνα μπορείτε να τη δείτε εδώ

9 σχόλια:

The Schrodinger's Dragon είπε...

Φίλε Aeroxeimarre, πρώτον θα διαφωνήσω στο ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τόοοσο περίπλοκο θέμα. Περίπλοκα γίνονται όταν τα κοιτάμε μέσα από το πρίσμα του κράτους, έθνους, πατρίδας, ομάδας και άλλα παρεμφερή. Το κλειδί όμως είναι στη λέξη Ανθρώπινα! Βγάλε απ' την εξίσωση τις επιμέρους ομαδοποιήσεις, δες τι θεωρείς ότι αυτονόητα θα έπρεπε να σου παρέχεται και τέλος αποδέξου ότι το ίδιο πρέπει να παρέχεται και σε όλους τους άλλους ανθρώπους!

Οι δημοσκοπήσεις από την άλλη, και κατά την προσωπική μου άποψη πάντα, είναι το ευλογούμε-τα-γένια-μας παιχνιδάκι της νέας εποχής. Μπορεί πολύ εύκολα ο καθένας να ρωτήσει μόνο αυτά στα οποία θέλει να πάρει απαντήσεις. Θα με ενδιέφερε φυσικά να μάθω την απάντηση του νεοέλληνα στην ερώτηση:

- Πιστεύετε ότι ο Έλληνας είναι ανώτερος από τους περισσότερους λαούς του κόσμου;

Χμμμ, εδώ ίσως και να χτυπούσαν λίγο τα καμπανάκια της φοβίας μήπως χαρακτηριστούμε ρατσιστές ή σωβινιστές. Ας τροποποιήσουμε λίγο την ερώτηση ώστε να τσιγκλήσουμε την εθνική μας περηφάνια χωρίς να κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε στα ίσια ρατσιστές.

- Πιστεύετε ότι οι Έλληνες είναι γενικά χαρισματικός λαός;
(Το "χαρισματικός" προφανώς εννοεί ότι έχουμε ιδιαίτερα χαρίσματα, τα οποία προφανώς δεν τα έχουν οι άλλοι. Οι άλλοι όμως δεν αναφέρονται πουθενά στην ερώτηση.)

Θα ήμουν πολύ περίεργος να ακούσω τη απάντηση των Ελλήνων στην ερώτηση αυτή!!! Όπως και την αντίστοιχη απάντηση τους για το αν οι άλλοι λαοί είναι το ίδιο χαρισματικοί...

Οπότε ας μην εντυπωσιαζόμαστε με τα ποσοστά της ανωτέρω έρευνας, αφού τα θέματα της έρευνας είναι χιλιοειπωμένα τον τελευταίο καιρό, με την έξαρση του μεταναστευτικού και οι περισσότεροι αναμασάνε απαντήσεις!

aeroxeimarros είπε...

@Batcic
Σε τελείως θεωρητικό επίπεδο θα συμφωνούσα μαζί σου σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς καμία διάκριση, αλλά ναι είναι όπως λες ανθρώπινα!

Επειδή όμως ζούμε σε μία ετερόνομη κοινωνία με τεράστιες ταξικές διαιρέσεις τα «ανθρώπινα δικαιώματα» καθίστανται κάπως θα έλεγα περίπλοκο θέμα.

Το κυρίαρχο δόγμα της ιδεολογίας που προτάσσει η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση είναι η υπεράσπιση της περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας.

Θα ήμουν ο τελευταίος που θα έκρινε τα δικαιώματα με βάση τα φυλετικά κριτήρια, αλλά επειδή ζούμε στην πραγματικότητα και όχι στη σκέψη και στην έννοια, θα σου υπενθυμίσω για το τι μας διδάσκει η Ιστορία γι αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παράδειγμα: Με βάση ακριβώς την εν λόγω αρχή δικαιολογήθηκαν οι κτηνώδεις βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων των Κοσοβάρων .

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε διεθνώς να καθορίσουμε την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς να επιβαρύνουμε άλλη ομάδα, εθνική, φυλετική, δεν με ενδιαφέρει.

Ένα άλλο παράδειγμα: Η προσπάθεια των μαύρων στη Ζιμπάμπουε για επανάκτηση της γης που τους είχαν στερήσει οι λευκοί αποικιοκράτες για τις διεθνείς οργανώσεις θεωρείται ότι πρέπει να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των λευκών εκεί(ορθώς) αλλά για τον λαό της Ζιμπάμπουε αυτό αποτελεί ξεκάθαρα απελευθερωτικός αγώνας!!!

Για πες μου τώρα είναι όντως εύκολα τα ανθρώπινα δικαιώματα ρεαλιστικά;;

Η άποψη μου για τις δημοσκοπήσεις δεν είναι και η καλύτερη, αλλά πρόσεχε το εξής:

Εάν σε μία δημοσκόπηση συμπέρανε ότι λόγου χάρη το 80% των Ελλήνων πιστεύει στο τρίπτυχο Θρησκεία- πατρίδα- οικογένεια, δεν θα αμφισβητούσες την εν λόγω «επιχείρηση»!!

Επίσης λες κάτι που με ξαφνιάζει ή και που αντιβαίνει σε όσα λες εξ αρχής.
Έγραψες δύο ερωτήσεις:
"..- Πιστεύετε ότι ο Έλληνας είναι ανώτερος από τους περισσότερους λαούς του κόσμου;
- Πιστεύετε ότι οι Έλληνες είναι γενικά χαρισματικός λαός;..."


Τελείως άστοχο νομίζω.
Κάνεις ήδη εθνική διάκριση προσπαθώντας να μάθεις την άποψη των Ελλήνων για τους υπόλοιπους λαούς. Μάλιστα. Για κάνε την ίδια ερώτηση στου Αμερικανούς πολίτες και θα έχει ενδιαφέρον για την απάντηση τους, όπως επίσης κάνε την ίδια ερώτηση στους Ισπανούς(κάτι ξέρω και στο λέω).

Δεν υποστήριξα τους Έλληνες. Άλλο σκοπό είχα στο άρθρο!

The Schrodinger's Dragon είπε...

Aeroxeimarre λες:
Παράδειγμα: Με βάση ακριβώς την εν λόγω αρχή δικαιολογήθηκαν οι κτηνώδεις βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων των Κοσοβάρων...
...Η προσπάθεια των μαύρων στη Ζιμπάμπουε για επανάκτηση της γης που τους είχαν στερήσει οι λευκοί αποικιοκράτες για τις διεθνείς οργανώσεις θεωρείται ότι πρέπει να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των λευκών εκεί(ορθώς) αλλά για τον λαό της Ζιμπάμπουε αυτό αποτελεί ξεκάθαρα απελευθερωτικός αγώνας!!!


Νομίζω ότι ξεκαθάρισα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορείς να τα δεις μόνο εκτός ομαδοποιήσεων! Οι περιπτώσεις που αναφέρεις εντάσσονται στην πολιτική μεταξύ καθεστώτων, άρα μεταξύ κρατών.

Επίσης λες:
Τελείως άστοχο νομίζω.
Κάνεις ήδη εθνική διάκριση προσπαθώντας να μάθεις την άποψη των Ελλήνων για τους υπόλοιπους λαούς. Μάλιστα. Για κάνε την ίδια ερώτηση στους Αμερικανούς πολίτες και θα έχει ενδιαφέρον για την απάντηση τους, όπως επίσης κάνε την ίδια ερώτηση στους Ισπανούς(κάτι ξέρω και στο λέω).


Μάλιστα, τελείως άστοχο! Πρώτον, οι Αμερικάνοι και οι Ισπανοί είναι επιλεγμένα παραδείγματα για να αντικρούσουν το συλλογισμό μου. Για ποιον λόγο δεν επέλεξες τη Νέα Ζηλανδία, τη Φινλανδία και την Κόστα Ρίκα άραγε; Δεύτερον, αν κάποιος θα δικαιούνταν, έστω παράλογα, να θεωρεί τη φυλή του χαρισματική, αυτοί θα ήταν οι Αμερικάνοι, οι Ισπανοί, οι Ρώσοι, οι Άγγλοι, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί! Γιατί;;; Γιατί πολύ απλά αυτή τη στιγμή κυριαρχούν στον κόσμο, έχουν πολύ υψηλότερο βιωτικό επίπεδο από το μέσο όρο, παράγουν με όλη τη σημασία της λέξης και κινούν τα νήματα παγκοσμίως. Εμείς από που κι ως που θα σταθούμε με ψηλά τη μύτη;;; Δεν παράγουμε τίποτα, δεν μας ενδιαφέρει η μόρφωση, δεν ελέγχουμε τίποτα και η μόνη μας πρεμούρα είναι το πόσο φοβεροί είμαστε επειδή η καταγωγή μας ξεκινάει από τον Όμηρο, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη (για Θουκυδίδη άμα ρωτήσεις, μάλλον κανένας δεν θα ξέρει)!

aeroxeimarros είπε...

@Batcic

Σου ξεκαθάρισα επίσης και εγώ με τη σειρά μου ότι χωρίς ομαδοποιήσεις, καμία αρχή, οργάνωση κλπ δεν έχει κρίνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιστορικά, άλλο η έννοια και άλλο η ύπαρξη!

Όμως μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δικαιολογείς όσους αισθάνονται ανώτερους από τους άλλους λαούς, επειδή όπως λες κινούν τα νήματα της πολιτικής και οικονομίας διεθνώς!
Πρώτον, πολλοί Αμερικανοί δεν έχουν να φάνε, αλλά πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους υπόλοιπους λαούς. Επίσης, οι Ισπανοί θεωρούν ΤΕΡΑΣΤΙΑ την αποικιοκρατία τους στη Λατινική Αμερική και νιώθουν ότι θα έπρεπε όλοι να ομιλούν τα Ισπανικά, διότι ήταν ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ αυτό που έκαναν.

Όλοι βασίζονται στο παρελθόν ή στο παρόν ανάλογα, φίλε, έτσι είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Ο βαθμός διαφέρει ανάλογα με τα βιώματα και τις ταξικές διαιρέσεις γι αυτό δεν σου ανάφερα τη Φινλανδία λόγου χάρη!!!!
Εκεί οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να ασχολούνται και με άλλα πράγματα λόγω του ΚΡΑΤΟΥΣ(πάλι ερχόμαστε στα ίδια).

Α, και κάτι άλλο: Σε χώρες που δεν εμφανίζεται το γεγονός της «περηφάνιας» υπάρχει και το ενδεχόμενο να εμφανιστεί το άκρως αντίθετο: Η ξενομανία!! Να μη σου αναφέρω χώρες και θίξουμε την έννοια του ΚΡΑΤΟΥΣ.

Εμείς ως χώρα τυχαίνει να βασιζόμαστε στα αρχαία μας επιτεύγματα αλλά ταυτόχρονα να διαθέτουμε και ξενομανία.

Και πάντως, το ότι οι άλλοι κινούν τα νήματα παγκοσμίως είναι κάτι αντίστοιχο με του Έλληνα. Απλά τυχαίνει να βασίζεται στο παρόν, αν και θεωρώ ότι το να βομβαρδίζεις αθώους και να συμπράττεις σ αυτό δεν αποτελεί και ιδιαίτερο χάρισμα(ΗΠΑ).

Μην τα εξηγούμε με βάση πάντα τους Έλληνες. Δεν αμφιβάλλω. Αλλά να τα λέμε όλα, εκεί είναι το θέμα μου.

aeroxeimarros είπε...

ΥΓ:Για λόγους ευνόητους δεν έχω αναφέρει το ΙΣΡΑΗΛ...

The Schrodinger's Dragon είπε...

Aeroxeimarros λες:
"Όμως μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δικαιολογείς όσους αισθάνονται ανώτερους από τους άλλους λαούς, επειδή όπως λες κινούν τα νήματα της πολιτικής και οικονομίας διεθνώς!"

Αν αυτό κατάλαβες από αυτά που έγραψα, κάπου εδώ σταματάει η κουβέντα! Γιατί εγώ έγραψα (με έντονα το σημείο κλειδί):
...Δεύτερον, αν κάποιος θα δικαιούνταν, έστω παράλογα, να θεωρεί τη φυλή του χαρισματική...
Δηλαδή επικαλέστηκα την πασίγνωστη ρήση "Πήραν τα μυαλά του αέρα από την επιτυχία". Για τους Έλληνες η παραπάνω ρήση γεννά την εύλογη απορία: "Ποια επιτυχία;;;". Ξαναθυμήσου τους λόγους για τους οποίους είμαστε περήφανοι εδώ και τους ανακυκλώνουμε συνέχεια...

aeroxeimarros είπε...

@Batcic

Καλά έχεις δίκιο. Δεν μπορώ να σε καταλάβω, μην σου περάσει η ιδέα- θα σε τρομάξω ίσως- ότι διαφωνώ μαζί σου.....Μην

The Schrodinger's Dragon είπε...

Ρε φίλτατε Aeroxeimarre, γιατί πρέπει να καταλήγουν όλα σε αντεγκλήσεις; Είπες ότι δικαιολογώ όσους αισθάνονται ανώτεροι! Σου απέδειξα, απλά με bold, ότι μάλλον δεν έδωσες την πρέπουσα σημασία σ' αυτά που έγραψα. Πιστεύεις ότι η απάντηση σου πρέπει να είναι μια ad hominem επίθεση στο πρόσωπο μου;;; Χώρια που δεν νομίζω να έχω εκτραχυνθεί πουθενά, σε σημεία που δεν συμφωνείς μαζί μου!!!

aeroxeimarros είπε...

@batcic

Δεν είναι εκεί το θέμα μου φίλε! Απλά αν διαβάσεις το αρχικό σου σχόλιο δηλ. πριν να γράψεις την έντονη γραφή δεν διακρίνεται και ξεκάθαρα αυτό που εκ των υστέρων ξεκαθάρισες. Και δεν έχει νόημα πλέον, διότι πάνω κάτω τα ίδια λέμε, αν το προσέξεις. :)