Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009

Η σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου και τα όρια της...

Παρακολούθησα με αμείωτο ενδιαφέρον την σάτιρα του Λάκη, καθότι δεν είχα να ασχοληθώ με κάτι καλύτερο χτες. Δεν θα μπω στη διαδικασία του να κρίνω το πόσο εξαιρετικός ηθοποιός είναι ή όχι και κατά πόσο αυτό που κάνει είναι σάτιρα, όπως βεβαίως και αν ο ίδιος ορισμός της σάτιρας έχει όρια. Τα θέματα αυτά θα τα αναλύσει τόσο ο Λάκης όσο και όλες οι κουτσομπολίστικες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης που εδώ και χρόνια προσπαθούν να επιλύσουν αυτό το καίριο ζήτημα των ορίων της σάτιρας. Ένα θέμα για το οποίο έχουν αποκτήσει αρκετοί χρήμα και δόξα ενώ κάποιοι άλλοι κατέληξαν στο ψυχιατρείο.

Μη μπορώντας να επεξηγήσω τα ανωτέρω πολύ σοβαρά ζητήματα, θα επικεντρωθώ σ αυτό που διαπίστωσα από την σάτιρα του Λάκη.
Κατ αρχήν, ο Λάκης είχε ως στόχο να ασχοληθεί ως επί το πλείστον με τις εκλογές και την πολιτική. Όταν βέβαια ήθελε κάπως να χαλαρώσει, σχολίαζε και πιο ανάλαφρα θέματα, τα οποία πάντα προσφέρουν γέλιο από μόνα τους χωρίς σάτιρα!

Εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι μόλις καταπιανόταν με τα ανάλαφρα θέματα, δύσκολα επέστρεφε στα «σοβαρά» ή εν πάση περιπτώσει οι εναλλαγές μεταξύ της θεματολογίας της σάτιρας του ήταν τέτοια που δεν φάνηκε η καυστικότητα της σάτιρας του Λάκη προς το πολιτικό σύστημα, στο βαθμό που και ο ίδιος θεωρεί εαυτόν αριστερό(αντισυστημικό)!

Βέβαια, θα μου πείτε αν ήταν τόσο καυστικός και ενοχλητικός για το σύστημα, θα τον είχαν «κόψει» αρκετό καιρό πριν και δεν θα είχε αποκτήσει τη φήμη και την τεράστια οικονομική περιουσία που προφανώς έχει σήμερα. Συμφωνώ, αλλά πλέον ο Λάκης Λαζόπουλος θέλει να τα έχει καλά με τους «μεγάλους» χωρίς προσχήματα προσαρμόζοντας κατά ανάλογο τρόπο και τη σάτιρα που «ειδικεύεται» πλέον στα ανάλαφρα θέματα και όχι στην ουσία των γεγονότων.

Η σάτιρα μπορεί να μην έχει όρια Λάκη, αλλά σίγουρα διακρίνεται σε καλή και ουσιαστική και σε κακή και ανώδυνη για τους ισχυρούς. Στη δεύτερη περίπτωση , δεν υπάρχει αμφιβολία για τις ικανότητες του Ηθοποιού να σατιρίζει και να προσφέρει κάποιου είδους διασκέδασης στους τηλεθεατές για το πρώτο όμως διατηρώ αμφιβολίες και μάλιστα πολλές.

Πάντως, χτες ο Λάκης απάντησε εμμέσως σε όσους τον ρωτούν εάν η σάτιρα έχει όρια. Θεωρώ πως επιτέλους αυτό το βαρύνουσας σημασίας ζήτημα θα αρχίσει από μία σωστή βάση για να επιλυθεί. Ανιχνεύτηκαν κάποια όρια στη σάτιρα σε ότι αφορά τον Τσίπρα. Χτες η σάτιρα είχε (και) όρια…

4 σχόλια:

Εύα Παραδείσου είπε...

Εγώ παρακολουθώ με αμείωτο ενδιαφέρον την αλλαγή στο blog σου... Είναι υπέροχο και ονειρικό το χρώμα που διάλεξες... Οι εικόνες και η διάταξη. Μην αλλάξεις μ΄αρέσει πιο πολύ από το προηγούμενο!! :)

aeroxeimarros είπε...

Σ ευχαριστώ Εύα!

Μην φοβάσαι να μου το πεις ξεκάθαρα, το ξέρω ότι η προηγούμενη εμφάνιση του μπλογκ μου ήταν μία μαλακία και μίση, χωρίς αμφιβολία!!! :)

Ανώνυμος είπε...

o Λακης
ο επαγγελματιας αριστερος.

επαινει τα σκουπιδια
και ειναι μουγκος στα παιγνιδια των αφεντικων του

Άθεος είπε...

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά μόνο με τον Λάκη η ελληνική τηλεόραση αποκτά νόημα! Αν κάποιος είναι σοβαρός μπορεί να δεχτεί σάτιρα; Στην αρχαιότητα ο Αριστοφάνης, τον είχε ξεσκίσει τον Σωκράτη! Όχι τον Διογένη, που ήταν και για γέλια με όσα έκανε, αλλά τον Σωκράτη που τον έλεγε… άλουστο!
Αρκεί να δει κανείς τις σαχλαμάρες του Αντέννα και του Μέγκα με τα πανηλήθια σήριαλς που βάζουν. Ειδικά του Μέγκα, ένα κανάλι που δεν βλέπεται με τίποτα!
Αίσχος!!!
Θα σας έγραφα κι άλλα, αλλά σήμερα είναι Τρίτη και πλησιάζει 9!!
Καταλαβαίνετε νομίζω. Σήμερα θα γίνει της Τρίτης!