Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Αφορισμοί/Ιερά παράδοξα #2

 «Μέ άλλους θά κοιμηθήτε καί μέ άλλους θά ξημερώσετε.»  — Κοσμάς ο Αιτωλός ή Πατροκοσμάς (1714-1779)  Άγιος του Χριστιανισμού από το 1961,  Έλληνας  μοναχός της Ορθόδοξης εκκλησίας και προφήτης με θαυματουργικές ιδιότητες σύμφωνα με τους χριστιανούς.

(Από το βιβλίο «Κοσμάς ο Αιτωλός» του Μητροπολίτη  Φλωρίνης Αυγ. Καντιώτη[i] όπου και υπάρχει το πρωτότυπο.  Γενικά στις προφητείες των απολογητών είναι πολύ δύσκολο να ανιχνεύσεις το πρωτότυπο κείμενο ή την φράση πράγμα που δυσκολεύει ιδιαίτερα τους ερευνητές.)

Ίσως η πιο εύστοχη «προφητεία» που έχω ακούσει εκ στόματος αγίου ή κάποιου πατέρα της εκκλησίας. Φυσικά, θα ακολουθήσουν και διάφορες διδαχές του Κοσμά –αποσπάσματα αυτών κυρίως σε μορφή «γνωμικού», σε αυτή τη νέα ενότητα του ιστολογίου μου. Όμως, παραδέχομαι ό,τι ο αν και σεξουαλικά στερημένος κατά τας γραφάς Κοσμάς, είχε πιάσει το νόημα της ζωής των συνανθρώπων του και υπολόγισε ότι έπειτα από 2 αιώνες και βάλε, όπου και τα ήθη και τα έθιμα θα άλλαζαν(ιδού η προφητεία)  η καθημερινότητα ειδικά των νέων ανθρώπων(γιατί αυτό δεν το επεξήγησε άραγε;) θα είναι αυτή ακριβώς που μας περιγράφει με μία φράση!


Δεν υπάρχουν σχόλια: