Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

Είπεν #1

«Εξάλλου η σάτιρα γίνεται συνήθως μέσω μεθόδων όπως η παρωδία, η υπερβολή, η σύγκριση και η ειρωνεία. Αποτελεί δε όχι μόνο μέσο διασκέδασης, και ένα ιδιαίτερο λογοτεχνικό είδος και καλλιτεχνική έκφραση. Μία κοινωνικοπολιτική πράξη που αποσκοπεί στην διακωμώδωση καταστάσεων, ανθρώπων και θεσμών με σκοπό την διόρθωση των κακώς κειμένων.»  —  (2009). Το σκεπτικό της αθωωτικής(για τον Λάκη Λαζόπουλο) απόφασης του πολυμελούς πρωτοδικείου Αθηνών στην μήνυση που επέβαλλε η Έφη Σαρρή εναντίον του, η οποία ζητούσε να επιδικαστεί το χρηματικό ποσό των 7,6 εκ. ευρώ για «δυσφήμηση και πρόκληση ηθικής βλάβης» εξ αιτίας της σάτιρας του Λάκη προς το πρόσωπο της, η οποία μεταξύ όλων των άλλων, ήθελε να κατέβει στην βουλή –χωρίς σουτιέν και βρακί- με σύνθημα « Σταυρώστε με Σταυρώστε με» υπό το κόμμα του ΛΑ.ΟΣ.

Αν και ομολογώ ότι ήθελα να το εντάξω στην κατηγορία που έχει η στήλη του μπλογκ σχετικά με τα γνωμικά ως παρένθεση σ’ αυτά ή κάτι ανάλογο, θεώρησα όμως πρέπον, να ανοίξω νέα ενότητα που παρά του ότι δεν εγγυώμαι ότι μελλοντικά θα εμπλουτιστεί ιδιαίτερα, σίγουρα όμως ανήκει στον δημόσιο λόγο και πραγματικότητα της τηλεόρασης και δεν έχει αυτονόητα καμία σχέση με γνωμικό ή αφορισμό.

Να προσθέσω βέβαια την ουσία της υπόθεσης. Η χαρισματική Έφη Σαρρή δεδομένου της δημοσιότητας που πήρε τότε, ήταν χαμένη από χέρι σε ότι αφορά την απόφαση των δικαστών, και πιθανώς θα το γνώριζε μέσω των δικηγόρων της…(ή θα το υπέθεσε η ίδια και θα το μετέφερε και στους δικηγόρους της προς μεγάλη τους έκπληξη για την ευφυΐα της!). Όμως, η δημοσιότητα δεν πρέπει να την έβλαψε ιδιαίτερα.


Σε ότι αφορά τον Λάκη, είναι ειδικός στην σάτιρα τέτοιου είδους και το απέδειξε και στην περίπτωση της τραγουδίστριας. Οι δικαστές από την άλλη, και συγκεκριμένα το σκεπτικό της απόφασης  τους ήταν καθαρώς γενικό και απευθυνόταν στην σάτιρα και όχι στον ίδιο τον Λάκη Λαζόπουλο. Θα μου πείτε, αυτονόητο. Ναι. Μόνο που ο γνωστός κωμικός, μετά από την ανακοίνωση της αθώωσης του στην εκπομπή του, στην οποία και παραδέχτηκε  ότι η απόφαση αυτή, δεν είναι για τον ίδιο αλλά «κατοχυρώνει την ελεύθερη σκέψη» και σχετίζεται με όλους όσοι διακωμωδούν και σατιρίζουν.

Αμέσως, μετά, «ψάχνει» να βρει τον επόμενο που θα σατιρίσει(σαν και αυτόν), συνεχίζοντας το «έργο» που άφησε υποθετικά ο Λάκης. Διότι με έμφαση, ο Λαζόπουλος, εύχεται πότε θα έρθει αυτή η μέρα όπου θα βγει «ο επόμενος, ο καινούριος…». Υπονοώντας σαφώς, ο νέος Λάκης Λαζόπουλος πότε θα βγει;

Φυσικά, μετά την απόσυρση του γνήσιου, μην χεστούμε. Βέβαια, η αυταρέσκεια του ηθοποιού και ο ναρκισσισμός του, εμφανίζονται και σε διάφορες άλλες στιγμές των εκπομπών του και σίγουρα, θα ήθελε να ακούσει μία κριτική ύφους ανάλογη με αυτήν που ακολουθεί σε παράφραση από τα λεγόμενα του Χατζηδάκη για τον Στέλιο Καζαντζίδη.

« Ένας τέτοιος κωμικός σαν τον Λ. Λαζόπουλο γεννιέται κάθε 200 χρόνια»


Δεν υπάρχουν σχόλια: