Κυριακή, 21 Ιουνίου 2009

Καιρός να μην πάμε διακοπές..(ανανεωμένο άρθρο 24-6)


Ανανεωμένο άρθρο για τον καιρό(Τετάρτη 24-6)


Ιδιαίτερα εποικοδομητικός εξελίσσεται ο διάλογος στο άρθρο μου(Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς Θρησκεία;) αλλά επειδή οι καιρικές εξελίξεις δεν μπορούν να περιμένουν κρίνω σημαντική τη συγγραφή αυτού του άρθρου διότι κάτι φαίνεται να αλλάζει στον καιρό της χώρας μας από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και έπειτα, ιδίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα!


Η επέκταση μίας σφήνας στα δυτικά της Ευρώπης θα ευνοήσει την εξάπλωση μίας σκάφης χαμηλών πιέσεων από τα Βόρεια προς την κεντρική Μεσόγειο όπου λόγω της ταχύτητας της εν λόγω κίνησης φαίνεται ότι θα αποκόψει ένα οργανωμένο σύστημα -σπάνιο για τα δεδομένα της εποχής που διανύουμε- το οποία σταδιακά θα κινηθεί προς την περιοχή μας!
Η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει ιδιαίτερα έντονη επιδείνωση του καιρού στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της Ευρώπης από τη Δευτέρα(22-6) και έπειτα, όπου κατά διαστήματα θα επηρεάζει και τα βόρεια και κεντρικά της Ελλάδος!
Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή σε όλη σχεδόν τη χώρα και ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα!

Την Τετάρτη(24-6) όλα δείχνουν ότι οι βροχές θα είναι πιο έντονες σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες! Στα δυτικά, σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά όπως επίσης και στο ΒΑ Αιγαίο αναμένεται η εκδήλωση βροχών και καταιγίδων κατά περιόδους και κατά διαστήματα με πιο έντονο χαρακτήρα. Οι άνεμοι δεν θα μεταβληθούν σημαντικά ενώ η θερμοκρασία σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα!

Και η συνέχεια της εβδομάδας έως και το Σ/Κ δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει σημαντικά το σκηνικό του καιρού, κάτι που απογοητεύει αν μη τι άλλο όσους επέλεξαν τις διακοπές τους αυτή την περίοδο.

Το αποκομμένο χαμηλό στα ΝΑ της Ευρώπης θα συνεχίζει να προκαλεί αστάθεια κατά τις απογευματινές κυρίως ώρες στα ηπειρωτικά και κυρίως στα βόρεια τμήματα της Ελλάδας ενώ η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα!

Αναλυτικά, για αύριο Πέμπτη(25-6) στη δυτική, βόρεια Ελλάδα όπως επίσης και στο ανατολικό Αιγαίο αναμένεται η ανάπτυξη νεφώσεων που προς το απόγευμα θα δώσουν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα πιθανότητα αυξημένη υφίσταται για τις ορεινές περιοχές για μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα ενώ η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα κυρίως στα βόρεια της χώρας!!

Την Παρασκευή(26-6) στα βόρεια τμήματα της χώρας, στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο αναμένονται κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά! Στην υπόλοιπη χώρα αρκετά υψηλό το ενδεχόμενο εκδήλωσης αστάθειας και στα πεδινά ηπειρωτικά προς το απόγευμα. Οι άνεμοι αμετάβλητοι ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή(22-26 στα βόρεια μόλις).

Το Σ/Κ ο καιρός αναμένεται άστατος στα ηπειρωτικά με κατά διαστήματα βροχές και σποραδικές καταιγίδες ιδίως το απόγευμα. Θα υπάρχουν όμως και διαστήματα παύσης των φαινομένων όπου θα εκδηλώνονται. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο κυρίως στα νότια της χώρας.

6 σχόλια:

Erymanthos είπε...

Περίμενα την ανάλυσή σου και ακόμα περισσότερες, γιατί μυρίστηκα κι εγω το σπάνιο της υπόθεσης καλοκαιριάτικα. Ωραία πράματα!

aeroxeimarros είπε...

Μα, η κατάσταση η κυκλοφοριακή δεδομένης της εποχής θυμίζει θα έλεγα φθινόπωρο παρά Ιούνιο, το χαμηλό είναι ιδιαίτερα οργανωμένο!!

Χωρίς να θέλω να σε παραπέμψω σε πιο εξειδικευμένους χάρτες αρκεί να δεις αυτόν που καταδεικνύει τις θερμοκρασίες στα 500hp όπου μπορείς να διαπιστώσεις το πόσο πιο θερμές είναι οι αέριες μάζες γύρω από τον στροβιλισμό του συστήματος!!

Δες εδώ τον χάρτη

aeroxeimarros είπε...

(επιτέλους κατάφερα να σου δώσω το λίνκ, δεν μου έβγαινε στην αρχή)

Erymanthos είπε...

Μάλιστα! Κοίτα, βασικά καλά κάνεις και εξηγείς πέντε πράγματα παραπάνω (βλ. πόσο πιο θερμές είναι οι αέριες μάζες γύρω από τον στροβιλισμό του συστήματος!!), διότι παρ' όλο που ονειρευόμουν κάποτε να γίνω μετεωρολόγος...δεν τα πήγαινα ποτέ καλά με τα μαθηματικά, φυσικές κτλ, οπότε είμαι πιο πολύ εμπειρικός και τέτοιες επεξηγήσεις μου χρησιμεύουν πολύ.
Χτές το πρωΐ που λες, όντας με τη βάρκα μου κάπου στα βαθειά του Πατραϊκού Κόλπου και ψαρεύοντας φυσικά, έγινα μάρτυρας ενός πρωτοφανούς για την περιοχή φαινομένου. Μια απίστευτα χαμηλή και πυκνή νέφωση άρχισε να αγκαλιάζει τα παράλια του Πατραΐκού και να επεκτείνεται μάλιστα και στα ανοιχτά της θάλασσας φτάνοντας και στο σημείο που βρισκόμουν εγω με τη βάρκα μου...περιττό να σου πω ότι δεν έβλεπα κυριολεκτικά στα 50 μέτρα! Με πήραν τηλ. από τη στεριά οι δικοί μου και δεν έβλεπαν το σπίτι του γείτονα και με ρωτούσαν αν μπορώ και βλέπω να γυρίσω πίσω! Τους εξήγησα, οτι θα τα καταφέρω σιγα σιγα με οδηγό τον ήλιο που μόλις είχε ανατείλει αλλά και με την κορυφή του Παναχαϊκού που αχνοφαινόταν στον ορίζοντα. Φοβερή εμπειρία και πάρα πολύ σπάνιο φαινόμενο θα έλεγα για την εποχή και την περιοχή. Αυτά είναι τα ωραία λοιπόν της φύσης και πολλά άλλα βέβαια.
Για την ιστορία: τα ψάρια μάλλον χάθηκαν χτες στην ομίχλη...λίγα πράγματα η ψαριά μου...ως την επόμενη βέβαια! Οι αναμενόμενες βροχούλες θα βοηθήσουν στην όρεξή τους πιστεύω.

aeroxeimarros είπε...

@Erymanthos

Θα πρέπει εφόσον ασχολείσαι με το ψάρεμα να ενημερώνεσαι πάντα για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσεις.

Διότι εάν η χαμηλή νέφωση είναι σπάνια όπως λες για την περιοχή και κυρίως για την εποχή που διανύουμε δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί έστω και πολύ πρόσκαιρα που όμως καμιά φορά ίσως καθορίσει ζωές.

Φαντάζεσαι η συμπύκνωση των υδρατμών να συνέβαινε μέσα στον χειμώνα όπου ο ήλιος είναι ασθενέστερος;;
(υπό την προϋπόθεση να πνέουν ασθενείς άνεμοι).

Marouli είπε...

Εχεις βραβειακι.. ελα να το παραλαβεις..

Μαρουλοφιλακια!